Toezichthouder: commercieel vastgoed overgewaardeerd in EU in 2019

Door investeerders wordt de waarde van vastgoed de afgelopen tijd overgewaardeerd aldus het Europees Comité voor Systeemrisico. Dit bericht staat in een maandag gepubliceerd jaarverslag. Veel investeerders willen graag een hoger rendement en zien vastgoed als een veilige belegging. Doordat vastgoed bij veel bedrijven maar ook bij particulieren in trek is als belegging gaan de prijzen van vastgoed de laatste tijd aanzienlijk omhoog. Er worden steeds hogere bedragen betaald voor gebouwen. De waarschuwing van het Europees Comité voor Systeemrisico is een belangrijk teken dat voor vastgoed in de EU meer geld betaald wordt dan de daadwerkelijke reële waarde van onroerend goed.

Europees Comité voor Systeemrisico
Het Europees Comité voor Systeemrisico is een organisatie die in 2010 werd ingesteld. Dit comité vormt één van de toezichthouders op de financiële sectors in Europa. De organisatie brengt de risico’s voor de stabiliteit van de Europese financiële sector in kaart. Dat maakt duidelijk dat een waarschuwing van deze organisatie serieus genomen moet worden.

ECB rentebeleid
Een andere organisatie die een goed beeld heeft van de financiële markt in Europa is de Europese Centrale Bank (ECB). Deze organisatie is er mede verantwoordelijk voor dat bedrijven en particulieren andere keuzes maken in hun investeringen. Door de lage rente die vanuit de ECB is bepaald zijn de spaarrentes op spaarrekeningen aanzienlijk onderuit gegaan. Spaargeld levert daarom niet of nauwelijks rendement op. Dat zorgt er voor dat investeerders en particulieren hun geld op een andere manier gaan beleggen. Goud en onroerend goed worden dan als relatief veilige beleggingen beschouwd.

Risico op prijsdaling
Het Europees Comité voor Systeemrisico geeft aan dat er veel interesse is binnen de EU voor vastgoed. De belangrijkste markten op dit gebied hebben een aanzienlijke prijsstijging doorgemaakt. Nu waarschuwt het Europees Comité voor Systeemrisico voor een prijsdaling in onroerend goed.