Toename CO2 uitstoot belemmert groei Eindhoven Airport na 2019

De verwachte toename van stikstofuitstoot vormt een belangrijke drempel voor de groei van het vliegveld Eindhoven Airport na 2019. Momenteel zou er al sprake zijn van een grote druk op de omringende natuurgebieden. Dit is vastgelegd in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van gemeente Eindhoven. Vanwege de verwachte toename in de CO2 uitstoot zijn de uitbreidingsplannen eigenlijk niet meer haalbaar.

Er zouden alleen vergunningen voor de uitbreiding kunnen worden verstrekt wanneer aangetoond wordt dat de uitbreiding van de regionale luchthaven van landelijk of provinciaal belang is aldus het rapport van de onderzoekers. In 2019 wordt verwacht dat Eindhoven Airport bereikt de maximaal toegestane capaciteit gaat bereiken van 43.000 vluchten per jaar. Om die reden zijn er nu verschillende stemmen die zeggen dat de luchthaven uitgebreid moet worden. er moet voor het einde van volgend jaar een beslissing worden genomen over de toekomst van het grootste regionale vliegveld van Nederland.

Momenteel zijn er vier scenario’s in kaart gebracht. Er wordt gesproken over een uitbreiding van het aantal vluchten per jaar tot respectievelijk 55.000, 73.000 of 100.000 in 2030.