Tesla ontwikkelt elektrische bus vrachtwagen en autodeeldienst in 2016

Tesla is een autofabrikant die vooral bekend staat als producent van elektrische auto’s in het luxe segment. Daarnaast is Tesla ook een bedrijf dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van professionele technologie op het gebied van het zelfrijdend maken van auto’s. Tesla wil zich de komende jaren ook bezig gaan houden met de ontwikkeling van een elektrische bus en vrachtwagen. Dit maakte directeur Elon Musk donderdag 21 juli 2016 bekend. In 2017 worden de nieuwe Teslavoertuigen getoond aan het publiek.

Elon Musk heeft de toekomstplannen voor Tesla bekend gemaakt op het blog van de autoproducent. Op dit blog wordt het zogenaamde tweede “meesterplan” van het bedrijf beschreven. Het eerste meesterplan van Tesla is volgens Elon Musk al bijna afgerond. Dit eerste meesterplan was gericht op het produceren van elektrische auto’s die ook voor minder rijke automobilisten betaalbaar zijn. Door in de toekomst ook bussen en vrachtwagens te produceren hoopt Tesla de productie in haar fabrieken te verhogen. Een hogere productie zorgt er voor dat de kosten van de productie meer gespreid kunnen worden. Als de kosten meer gespreid zijn worden de kosten ook lager per vervoersmiddel/ product. Elektrische vrachtwagens zorgen er ook voor dat de transportkosten worden verlaagd.

Voor de elektrische bussen heeft Elon Musk ook een bijzonder ontwerp bedacht. Deze bussen moeten volgens hem ook zelfrijdend worden en zullen geen gangpad krijgen. De passagiers in deze bussen worden niet naar bushaltes gebracht maar worden naar een eindbestemming vervoerd. Deze bussen moeten perfect opgaan in het overige wegverkeer en moeten net zo snel kunnen accelereren en remmen als andere voertuigen. Als dat lukt zullen de bussen niet voor vertraging zorgen en worden files op dit gebied voorkomen.

Reactie van Technisch Werken
Tesla is een organisatie geworden die zich breder gaat oriënteren op de voertuigenindustrie. In plaats van alleen auto’s te produceren zullen er ook vrachtwagens en bussen door het bedrijf worden gemaakt. Uiteraard elektrisch aangedreven want dat is waar het bedrijf om bekend staat. Elektrische auto’s zijn de toekomst maar Tesla zal zich op dat gebied waarschijnlijk niet langer kunnen onderscheiden omdat er steeds meer automerken zijn die elektrische auto’s ontwikkelen en produceren.

Ook op het gebied van zelfrijdende auto’s zijn de concurrenten van Tesla druk bezig. Tesla heeft AutoPilot maar er zijn diverse automerken die met vergelijkbare autosoftware bezig zijn. Het is een kwestie van tijd voordat er nieuwe automerken komen met hoogwaardige autosoftware die zelfrijdende auto’s mogelijk maakt. Daarom moet Tesla voorop blijven lopen. Dat kan de autoproducent doen met haar meesterplan twee door bussen en vrachtwagens ook elektrische en zelfrijdend te maken.