Tesla mag in China produceren vanaf 2019

Autoproducent Tesla heeft van het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie toestemming gekregen om in China auto’s te produceren. Deze toestemming is een feit geworden omdat Tesla donderdag 17 oktober 2019 aan een lijst van goedgekeurde autofabrikanten is toegevoegd door de Chinese overheid. Een autoproducent die op deze lijst staat mag in China gaan produceren. Tesla is overigens de eerste autoproducent in China die een bedrijf bouwt die volledig in handen is van een niet-Chinese eigenaar.

Tesla is al gestart met de bouw van een grote productielocatie in de Chinese stad Sjanghai. Deze fabriek heeft een waarde van 2 miljard dollar. Dat is omgerekend 1,8 miljard euro. Deze autofabriek zal de eerste overzeese autofabriek van Tesla zijn zodra deze af is. De autoproducent had eerder al aangegeven dat het bedrijf in oktober zou gaan starten met de productie van auto’s in China. Mogelijk wordt er dit jaar inderdaad gestart met de productie van ruim duizend Model 3-wagens. Er zijn echter nog onzekere factoren. Zo zijn er op dit moment veel onzekerheden over orders van het bedrijf. Ook over het benodigde aantal werknemers zijn onduidelijkheden.

Ten slotte is Tesla ook afhankelijk van leveranciers. Deze onzekere factoren hebben een grote invloed op de autoproductie van China. Toch heeft Tesla wel extra steun van de Chinese overheid. Zo heeft de Chinese overheid hulp aangeboden bij het afbouwen van de fabriek. Verder werden Tesla-modellen aan het einde van de maand augustus uitgesloten van een autoaankoopbelasting van 10 procent.