Tekort nieuwbouwwoningen door stijgende grondprijs in 2016

In de krant De Telegraaf is maandag 25 juli 2016 een bericht verschenen over de bouwsector. In deze sector ontstaan zorgen over de effecten van de stijgende prijzen voor bouwgrond in Nederland. De stijgende prijzen voor bouwgrond in Nederland kunnen volgens de bouwsector zorgen voor een vertraging in de woningbouw. Volgens de belangenorganisaties in de bouw kunnen nieuwbouwprojecten door deze ontwikkeling worden vertraagd.

Het Kadaster
Het Kadaster heeft cijfers gepubliceerd over de prijzen van bouwgrond. Hieruit blijkt dat de prijs die gemiddeld voor bouwgrond wordt betaald in 2016 ongeveer 6,3 procent hoger ligt dan in 2015. Als men de duurdere bouwgrond zou aanschaffen voor de bouw van huurwoningen in de sociale sector en de middenklassen dan heeft dat effect op de huurprijs. De aanschaf van de bouwgrond zorgt namelijk voor kosten die doormiddel van de huur moeten worden terugverdient.

Bouwend Nederland
Bouwend Nederland heeft namens een woordvoerder gezegd dat het herstel op de woningmarkt door de stijgende grondprijzen weer dreigt te smoren. Ieder jaar moeten vijftigduizend woningen worden bijgebouwd om het tekort aan te pakken. Door de recessie zijn er echter minder gebouwd. Daardoor is vooral in de steden van Nederland een tekort aan woningen ontstaan. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) zal de Nederlandse overheid moeten samenwerken met de bouwsector om het te kort aan woningen aan te pakken.

Vlak voor de crisis werden heel veel woningen en appartementen gebouwd om maar aan de vraag te voldoen. Daardoor werden ook bijvoorbeeld appartementen zonder balkon en berging gebouwd die tegenwoordig nauwelijks verkoopbaar zijn. Het si volgens de woordvoerder belangrijk dat men kijkt naar waar er op dit moment een te kort is zodat men tijdig goede woningen en appartementen kan bouwen.

Reactie van Technisch Werken
De prijs van bouwgrond stijgt met 6,3 procent aldus het artikel van de Telegraaf. De oorzaak van de stijging van de grondprijzen wordt niet expliciet genoemd. Toch is het vreemd dat er een stijging plaatsvind van 6,3 procent. Dat is een aanzienlijke stijging die er voor zorgt dat mensen veel meer geld moeten betalen voor de bouwgrond. Nieuwbouwwoningen worden hierdoor alleen maar duurder. Uiteraard willen bouwbedrijven liever dat er meer geld voor de bouw van de woningen wordt betaald maar alleen het bouwen van woningen is niet het enige aspect dat geld kost. Overheden lijken nu ook mee te willen profiteren van de groei in de woningbouw. Daarvoor lijkt de groei echter nog te pril. De overheid kan beter de onbenutte grond die voor bedrijventerreinen is bestemd gaan verkopen als bouwgrond.