Er is een toenemend tekort aan technisch docenten. In 2018 werd al door Doekle Terpstra van Techniek Nederland aangegeven dat het tekort aan technisch docenten een probleem gaat vormen voor het technische onderwijs in Nederland. Het Techniekpact is een samenwerkingsverband dat er op gericht is om de techniek in Nederland beter vorm te geven. Dat is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Toch lijkt het imago van de techniek en technisch onderwijs langzaam maar zeker positiever te worden.
Meer aandacht voor techniek
Technisch onderwijs krijgt in Nederland steeds meer aandacht in de media. Doormiddel van organisaties zoals Sterk Techniek Onderwijs wordt de nadruk gelegd op het belang van goed technisch onderwijs dat aansluit bij de behoefte van het bedrijfsleven. In Nederland hebben veel bedrijven een groot tekort aan technisch personeel. Doormiddel van wervingscampagnes, uitzendbureaus, headhunters, jobboards en andere middelen proberen ze ervaren technisch personeel te vinden. Dat blijkt enorm lastig daarom moet “nieuw” technisch personeel op de arbeidsmarkt verschijnen. Daarvoor is technisch onderwijs de oplossing. Voor een vakkundig technisch onderwijs heb je echter ook docenten nodig die met enthousiasme over de techniek kunnen vertellen en leerlingen kunnen helpen om technische vaardigheden te ontwikkelen.
Vergrijzing onder technisch docenten
In de techniek is er sprake van vergrijzing en dat proces kun je ook merken onder technische docenten. Veel docenten in de techniek gaan de komende jaren met pensioen. Na een prachtige loopbaan in het onderwijs en wellicht daarvoor in de techniek mogen ze plaats maken voor jongere technische docenten. Alleen ontstaat dan de vraag: waar halen we de jongere technische docenten vandaan? Bovendien zijn er maar een paar opleidingsinstituten in Nederland waar docenten opgeleid kunnen worden voor de techniek. De meeste opleidingsinstituten geven meer theoretische vakken.
Zij-instromers
Een toenemend aantal scholen heeft daarom de focus gelegd op zij-instromers. Dat is een verstandige keuze. Zij-instromers hebben vaak al een behoorlijke loopbaan achter de rug en zijn tot de conclusie gekomen dat het overdragen van kennis wellicht een mooie stap is om de loopbaan verder voort te zetten. Zij-instromen wordt tegenwoordig makkelijker gemaakt dan vroeger. Toch komt er nog wel een grote hoeveelheid nieuwe kennis bij kijken. Een hbo opleidingsachtergrond is daarom voor de meeste zij-instroom docenten vereist. Voor zij-instromers die in de techniek willen lesgeven kunnen op dat gebied uitzonderingen worden gemaakt. Echter zullen ook deze nieuwkomers in het onderwijs te maken krijgen met hbo opleidingsniveau en kennisniveau. Er zijn dus nog veel uitdagingen die men tegen komt op weg naar een rol als technisch docent.
Meer mogelijkheden
Gelukkig zorgt de noodzaak er voor dat er steeds meer mogelijkheden zijn. Zo kunnen technische docenten ook samenwerken met instructeurs en andere mensen die de docenten ondersteunen in de les. Dat is een hele positieve ontwikkeling. De teams van docenten staat bij veel opleidingsinstituten voor elkaar klaar en samen kun je als school de techniek een prachtige plek geven binnen het onderwijsaanbod.