Tekort aan CNC machinebankwerkers in 2018

Het is bekend dat er in 2018 een tekort is aan technisch personeel. Meestal denkt men hierbij aan een tekort aan elektromonteurs, installatiemonteurs, lassers en constructiebankwerkers. Van deze functies treft men op websites en vacaturebanken veel vacatures aan maar er is nog een specifieke groep functies waar veel behoefte aan is in 2018. Het gaat hierbij om machinebankwerkers die met een CNC machine kunnen werken.

Wat is CNC?
CNC is een afkorting die staat voor de Engelse term Computer Numerical Control. Dit betekent in feite dat het gaat om een machine die bestuurd wordt door een computer die gebruik maakt van numerieke data. De CNC machine bevat een programma dat afkomstig is van een fabrikant. Zo zijn er CNC programma’s die worden gebruikt in de verspaning van fabrikant Heidenhain. Dit zijn draaibanken en freesbanken die computergestuurd zijn. Er zijn echter nog veel meer machines in de metaal die een CNC besturing kunnen hebben. Hierbij kun je ook denken aan kantbanken, zetbanken, zaag- en snijmachines en erodeermachines die worden gebruikt voor vonkverspaning.

Waarom CNC?
Doormiddel van CNC kan men een machine programeren. Dat zorgt er voor dat de mensen minder hoeven te doen. Bij een conventionele draaibank moet een machinebankwerker bijvoorbeeld handmatig de machine instellen. Dat is bij een CNC draaibank anders. Deze machines worden geprogrammeerd. Dat zorgt er voor dat bij grotere series veel tijd kan worden bespaard. CNC machines behoren in de praktijk vaak tot het machinepark van grote metaalbedrijven en machinebouwers. Daar worden CNC machines gebruikt voor het produceren van onderdelen van machines en halffabricaten.

Teach-in
Verspaning is een bekende CNC bewerkingstechniek. Dat kan teach-in worden gedaan maar men kan ook met G-codes werken en ISO programmering hanteren. Teach-in is over het algemeen eenvoudiger dan Iso programmering omdat in een Teach-in programma bepaalde programmering is voorgeprogrammeerd.

CNC machinebankwerken of andere metaaltechnieken

In de metaaltechniek zijn er maar weinig scholieren en studenten die kiezen voor een opleiding in de CNC metaaltechniek. Veel leerlingen en studenten kiezen voor een opleiding richting mechatronica, werktuigbouwkunde of middenkaderengineering. Ook lassen en lastechniek evenals constructiebankwerken is populair onder studenten en leerlingen. Veel minder populair is CNC verspanen en CNC plaatwerken. Dit heeft onder andere te maken met de indruk die veel mensen hebben van deze functies.

CNC machinebankwerkers: CNC operator of machineprogrammeur
Op het eerste oog lijkt het namelijk of deze functies duidelijke overeenkomsten hebben met de operators in de fabrieken. Er zijn inderdaad overeenkomsten maar ook duidelijke verschillen. Het belangrijkste verschil zit in de opdrachten die aan de machine wordt gegeven. Een CNC machinebankwerker moet zelf de machine programmeren en zodoende opdrachten geven. Dat hoeft een opdrachtgever in een fabriek vaak in beperkte mate te doen. Een CNC operator is echter ook een functie die in de praktijk voorkomt. Een CNC operator programmeert zelf niet maar laat het CNC programmeren over aan een ervaren CNC machineprogrammeur.

CNC programmeren is een bijzondere vaardigheid
Er zijn niet veel mensen die goed CNC kunnen programmeren. In de metaaltechniek is er daarom volop werk voor CNC programmeurs. Zowel in de verspaning als plaatwerkerij staan er verschillende vacatures open voor CNC programmeurs. Ook uitzendbureaus zetten vacatures op hun websites en jobboards om maar zoveel mogelijk CNC programmeurs te werven voor hun opdrachtgevers. Het resultaat is echter vaak beperkt.

CNC programmeurs opleiden
Bedrijven geven CNC programmeurs vaak een goed salaris en opleidingen zodat ze loyaal blijven aan hun werkgever en niet naar andere bedrijven en functies solliciteren. Daarom blijft opleiden van CNC programmeurs over. Bedrijven en technische uitzendorganisaties bieden ook in 2018 steeds meer technische BBL opleidingen in de verspaning en de overige CNC bewerking aan. Zo hoopt men in de toekomst de tekorten aan CNC programmeurs en machinebankwerkers kan oplossen met vaktechnisch personeel.