Technologie stemherkenning van Microsoft vestigt record in 2017

Microsoft heeft met haar stemherkenningssoftware een nieuw record weten te vestigen in 2017. Tijdens de nieuwe test werd slechts 5,1 procent van de woorden die werden gesproken verkeerd begrepen door de stemherkenningssoftware van het bedrijf. Dit werd bekend gemaakt door Microsoft in een blogbericht. Door deze nauwkeurigheid zou de stemherkenningssoftware van Microsoft even nauwkeurig zijn als het gehoor en de interpretatie door een mens.

Voor de test wordt gebruik gemaakt van een zogenoemd Switchboard-pakket. De Microsoft-software moest luisteren naar dit Switchboard-pakket en deze woorden opvangen. Het Switchboard-pakket bevat een grote verzameling van telefoongesprekken en wordt al jaren gebruikt door verschillende technologische bedrijven om het herkennen van stemmen door software te testen. De lage foutmarge die door de software van Microsoft werd gerealiseerd werd volgens het bedrijf veroorzaakt door een speciaal systeem dat kan voorspellen wat er vermoedelijk gezegd zal worden in een conversatie. Microsoft gebuikt stemherkenning in haar virtuele assistent Cortana.

Microsoft heeft al eerder een record behaald met haar stemherkenner. Toen behaalde Microsoft een record met een foutmarge van 5,9 procent van de tekst. Het bedrijf ging er vanuit dat die foutmarge gelijk was aan de foutmarge die mensen gemiddeld hebben. Er is echter een strijd gaande in de ontwikkeling van stemherkenning. Microsoft is niet het enige bedrijf dat zich hier mee bezig houdt. Haar concurrent IBM had namelijk een nieuw record gevestigd met een foutmarge van 5,5 procent. Uit een nieuw onderzoek kwam naar voren dat de menselijke foutmarge op het gebied van stemherkenning op 5,1 procent ligt. Dat was de reden waarom Microsoft nu er voor heeft gezorgd dat haar software nog nauwkeuriger is geworden.