Technologie en natuur kunnen prima met elkaar samen gaan. In sommige gevallen zorgt technologie er zelfs voor dat er in natuur onderzoeken kunnen worden gedaan en opnames kunnen worden gemaakt met een minimale verstoring voor diersoorten. Zo heeft de Vogelbescherming Nederland webcams gebruikt zodat vogelliefhebbers kunnen meekijken hoe vogels een nest bouwen, eieren leggen en hun kuikens ter wereld komen. De Vogelbescherming van Nederland heeft inmiddels haar webcams van Beleef de Lente weer aangezet. Dit gebeurde tijdens het radioprogramma Vroege Vogels.
Webcam bij een zeearend
In 2018 is er voor het eerst een camera geplaatst in het nest van een zeearend. Het exemplaar dat met een webcam gevolgd wordt heeft een nest gebouwd in Nationaal Park De Alde Feanen. Dit park ligt in de buurt van Leeuwarden. Het nest is door een zeearend gemaakt op maar liefst 15 meter hoogte. Dat is natuurlijk voor onderzoekers een lastige plek om regelmatig goed in beeld te krijgen met reguliere camera’s. De technologie van de weerbestendige webcams vormen een uitkomst. Hierdoor kunnen mensen dag en nacht kijken hoe het gaat met de zeearenden en hun nest.
Vliegende deur
De zeearend is overigens een bijzondere verschijning in Nederland. De roofvogel heeft een spanwijdte tot 2,44 meter en is daarmee de grootste vogel van Nederland. Vanwege zijn grote vleugeloppervlak wordt deze roofvogel ook wel ‘De vliegende deur’ genoemd.
Veel interesse bij vogelliefhebbers
Er is echter niet alleen een webcam geplaatst bij een zeearend. Ook bij andere vogels zijn camera’s aangebracht zoals een kerkuil, ijsvogels en een koolmees. Ieder jaar volgen in Nederland honderdduizenden mensen de vogels tijdens het broedseizoen door mee te kijken met de camera’s van de Vogelbescherming. Dit zijn live-beelden maar er worden ook korte fragmenten gepubliceerd met bijzondere momenten van de vogels. De camera’s zullen in de nesten aanwezig blijven totdat alle jongen zijn uitgevlogen.