Technische vacatures moeilijk invulbaar in februari 2017

Het jaar 2017 is net begonnen en het lijkt een goed jaar te worden voor Nederlandse technische bedrijven. De vraag naar technische personeelsleden neemt toe. Dat zorgt er voor dat technisch personeel steeds minder beschikbaar is op de arbeidsmarkt.  Bedrijven merken dat vacatures langer open staan en zoeken naar manieren om toch geschikte kandidaten te vinden. Veel bedrijven plaatsen uiteraard hun vacatures op hun eigen website. Er zijn echter zoveel bedrijven en daardoor zoveel websites dat de vacature van een bedrijf nauwelijks in de zoekmachine naar boven komt als iemand naar een bepaalde vacature zoekt.

Ook op social media zijn veel bedrijven actief op zoek naar personeel. Potentiële kandidaten kunnen via LinkedIn berichten verwachten van bedrijven waarin ze uitgenodigd worden om te solliciteren op een bepaalde vacature. Toen sociale media in opkomst was konden bedrijven en uitzendbureau’s zich doormiddel van sociale media nog onderscheiden maar die tijd is voorbij. Nu moeten bedrijven op zoek gaan naar nieuwe methoden om potentiële kandidaten te bereiken of ze moeten de vertrouwde methoden toepassen. De oplossing van dit vraagstuk vereist expertise.  Daarom schakelen veel bedrijven uitzendbureau’s in en headhunters. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het invullen van complexe vacatures.

Uitzendbureau’s en headhunters

Uitzendbureau’s en headhunters zijn intermediairs op de arbeidsmarkt.  Ze bemiddelen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en kunnen daardoor een goed beeld schetsen van de markt. Daarnaast hebben ze vaak een groot bestand aan kandidaten en potentiële werkzoekenden.  Hun taak is de juiste persoon voor de vacature te zoeken in een zo kort mogelijke tijd tegen een zo interessant mogelijke prijs voor hun opdrachtgever.  Uiteraard wordt het voor deze bureaus ook steeds moeilijker om geschikte kandidaten voor de vacatures te vinden als er krapte heerst op de arbeidsmarkt.

Deze bureaus doen echter niets anders dan bemiddeling.  Daardoor hebben ze vaak meer mogelijkheden om geschikt personeel te vinden. Uitzendbureau’s staan in nauw contact met scholen en andere opleidingsinstituten.  Ook hebben ze vaak frequent contact met het UWV en reïntegratiebedrijven. Verder hebben uitzendbureau’s en headhunters meer mogelijkheden om in vacaturebanken en vacaturewebsites te zoek naar kandidaten omdat ze daarvoor een account hebben waarvoor ze moeten betalen.

Uitzendbureaus vormen daardoor net als headhunters nog steeds een effectieve oplossing voor het invullen van een vacature. Er zijn tegenwoordig veel specialistische uitzendbureaus die gericht zijn op een bepaald marktsegment zoals de techniek.  Deze bureaus kunnen daardoor effectiever reageren op een aanvraag van een bedrijf, algemene uitzendbureaus zijn minder geschikt voor het invullen van een specifieke aanvraag.