Technische uitzendbureaus zoeken met spoed technisch personeel in 2017

Uitzendbureaus in de techniek merken dat het moeilijk wordt om technisch personeel te vinden in 2017. De arbeidsmarkt schiet op dit gebied tekort. Er zijn maar weinig technische arbeidskrachten beschikbaar. Dit blijkt niet alleen op de jobboards en op het aantal inschrijvingen bij uitzendbureaus. Ook vanuit het UWV en vanuit de gemeente komen steeds minder technische kandidaten beschikbaar. Uitzendbureaus worden creatiever in het zoeken naar personeel. Ze proberen gebruik te maken van netwerken van uitzendkrachten zelf door ze een beloning te bieden als ze zelf met nieuwe kandidaten komen. Dit blijkt echter nog niet veel succes te hebben voor veel uitzendbureaus. Dat komt omdat de meeste technische uitzendkrachten weten dat hun collega’s en studiegenoten zelf ook al werk hebben gevonden in de techniek.

Technische opleidingen
Een ander middel is het bieden van technische opleidingen. Dit doen veel uitzendbureaus in de techniek om het niveau van uitzendkrachten verder te verhogen. VCU uitzendbureaus kiezen er vaak voor om hun uitzendkrachten in ieder geval een geldig VCA Basis of VCA vol te laten behalen zodat ze op de meeste bouwplaatsen en andere technische omgevingen mogen werken. Inmiddels doen vele andere uitzendbureaus naast VCU uitzendbureaus precies hetzelfde. Dat zorgt er in ieder geval voor dat er weer geld wordt geïnvesteerd in uitzendkrachten en dat uitzendkrachten breder inzetbaar worden en bovendien veiliger kunnen werken.

Minder gekwalificeerd technisch personeel
Het gevaar een krapte op de arbeidsmarkt is dat uitzendbureaus ook minder gekwalificeerd personeel gaan bemiddelen voor hun opdrachtgever in de hoop dat deze uitzendkrachten zich op het werk kunnen ontwikkelen tot vakvolwassen krachten. Dit brengt echter risico’s met zich mee omdat voor veel technische functies wel een bepaalde basiskennis is vereist hoe men met bepaalde machines en gereedschappen moet omgaan. Toch ontkom je er als uitzendbureau niet aan om minder ervaren krachten te bemiddelen als er schaarste is aan technisch personeel op de arbeidsmarkt.

VCU uitzendbureau als loopbaanbegeleider
Zolang de opdrachtgever maar goed op de hoogte is van de kwaliteiten van de uitzendkracht en de doorgeleidingsplicht door het uitzendbureau maar goed wordt uitgevoerd is de kans op onveiligheid op de werkvloer verkleind. Uiteindelijk zullen zowel de opdrachtgever, het uitzendbureau en de uitzendkracht gezamenlijk er voor moeten zorgen dat elke plaatsing tot een succes wordt. Voor veel uitzendkrachten is 2017 de kans om een carrièreswitch te maken naar de techniek. Een VCU uitzendbureau is een technisch uitzendbureau die voldoende kennis in huis heeft om een uitzendkracht in de techniek te bemiddelen en zijn of haar loopbaan doormiddel van opleidingen en advies te begeleiden.