Technische uitzendbureaus starten meer BBL trajecten in 2018 voor aankomende technici

Het tekort aan technisch personeel is groot in 2018. Het afgelopen jaar was er in de bouw al een groot probleem op het gebied van technisch personeel. Toen bleven veel vacatures open staan in de bouw en hadden technische uitzendbureaus grote moeite om deze vacatures in te vullen. In 2018 zijn er echter nog meer vacatures in de bouw en de techniek bijgekomen. Het beschikbare personeel in deze sectoren is echter nog beperkter dan afgelopen jaar. Er zijn wel werklozen op de arbeidsmarkt maar die zijn dikwijls niet technisch geschoold en hebben geen technische opleiding gehad. Het is ook mogelijk dat de technische opleiding die ze hebben gehad is te lang geleden afgerond waardoor deze opleidingen niet meer relevant zijn voor het cv.

Arbeidspotentieel
Dit houdt in dat er een arbeidspotentieel op de arbeidsmarkt aanwezig is die een oplossing kan vormen voor het tekort aan personeel in de bouw en de techniek. De vraag die dan naar boven komt is: hoe kunnen we deze werklozen ontwikkelen tot technici zodat ze een oplossing kunnen vormen voor het tekort aan personeel op de technische arbeidsmarkt? Het antwoord op deze vraag is volgens veel bedrijven en uitzendbureaus dat er meer opleidingen moeten worden geboden. Er zouden onder andere BBL trajecten moeten worden gestart.

Opleidingen voor alle leeftijden

Vaak denkt men bij BBL aan leerlingen onder de 20 jaar maar dat is slechts één groep BBL-ers. Steeds meer oudere werkzoekenden volgen een BBL traject of ander opleidingstraject om meer technische kennis te krijgen. Deze trajecten worden ook wel ingezet voor omscholing of bijscholing. Herhalingsopleidingen voor heftruckcertificaten en reachtruckcertificaten worden ook veelvuldig aangeboden door VCU uitzendbureaus evenals VCA Basis, VCA VOL en andere veiligheidscertificaten.

VCU uitzendbureau
Een technisch uitzendbureau of VCU uitzendbureau biedt maatwerk opleidingen aan uitzendkrachten. Daarnaast proberen deze intermediairs ook met opleidingsinstituten afspraken te maken om grotere groepen deelnemers te laten instromen. De opleidingen zijn noodzakelijk want zonder theoretische en praktische kennis over de techniek kan men vaak niet veilig en doelgericht werken. In 2018 staat de bouw onder druk daarom is er dikwijls geen tijd om een assistent volledig in te werken. Er wordt dus van een bepaalde basiskennis uitgegaan. Deze basiskennis kan worden geboden door technische opleidingen. Uitzendbureaus waaronder VCU uitzendbureaus kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.