Technische uitzendbureau’s groeien in april 2016

Technische uitzendbureau’s merken een aanzienlijke groei in de vraag naar technisch personeel in de maand april 2016. Er worden aanzienlijk meer timmerlieden gevraagd door bouwbedrijven. Ook installatiebedrijven vragen meer elektromonteurs en installatiemonteurs. Ook andere onderaannemers krijgen het drukker. Maar niet alleen op de bouw neemt de vraag naar technisch personeel toe. Ook in de industrie, de metaaltechniek en de werktuigbouwkunde ontstaan er vacatures.

Uitzendbureau’s als graadmeter

Technische uitzendbureau’s zijn de eerste spelers op de arbeidsmarkt die merken dat er meer personeel wordt gevraagd in de techniek. Dit komt omdat er meestal eerst om tijdelijke krachten wordt gevraagd door bedrijven alvorens er vacatures worden ingevuld met personeel dat rechtstreeks een contract krijgt voor bepaalde of onbepaalde tijd. Uitzendbureau’s lenen uitzendkrachten  uit aan inlenende bedrijven. Als het beter gaat met de economie neemt het inleenpotentieel van veel bedrijven toe. Verschillende uitzendbureau’s in Nederland merken de economische verbeteringen door de toestroom van aanvragen voor technisch personeel.

Zoektocht naar technisch personeel

De aanvragen voor technisch personeel worden echter steeds minder eenvoudig ingevuld.  Dit komt doordat ervaren technisch personeel inmiddels al aan een passende baan is geholpen door uitzendbureau’s of ze hebben zelf al een baan gevonden in de techniek. Uitzendbureau’s moeten nu overwegen of ze klanten nee moeten verkopen of kandidaten gaan opleiden om op het gewenste opleidingsniveau te komen. Een andere mogelijkheid is het zoeken naar personeel over de landsgrenzen heen. Er worden steeds meer bouwvakkers uit Polen en andere landen in Nederland te werk gesteld via uitzendbureau’s. Er zijn zelfs uitzendbureau’s die gespecialiseerd zijn in het te werk stellen van buitenlandse uitzendkrachten.

Samenwerken op de arbeidsmarkt

Door het te kort aan technisch personeel moeten uitzendbureau’s creatiever in hun personeelsbemiddeling. Ze komen voor veel uitdagingen te staan. De concurrentie zal toenemen maar ook de noodzaak om met andere bureaus en instellingen samen te werken zal toenemen. Hierbij kan men denken aan samenwerkingsverbanden met opleidingsinstituten en het UWV. Deze instellingen hebben specifieke kennis en netwerken waar uitzendbureau’s baat bij hebben. Opleidingsinstituten en overheidsinstellingen zoals het UWV kunnen uitzendbureau’s ook gebruiken voor het verkopen van opleidingen en het plaatsen van personeel uit de WW op de arbeidsmarkt. Door een goede samenwerking kunnen alle spelers op de arbeidsmarkt profiteren.