Technische uitzendbranche gaat turbulent februari 2018 tegemoet

Op de bouw is er een tekort van vele tienduizenden vakkrachten. Dat blijkt uit de enorme hoeveelheid vacatures die open staan bij bouwbedrijven maar ook bij installatiebedrijven die vaak als onderaannemer functioneren van grote bouwbedrijven. Technische uitzendbureaus kunnen in januari eigenlijk nauwelijks voorzien in de enorme vraag naar technisch personeel en bouwpersoneel.

Vaak is januari echter nog maar de opstartmaand voor veel bouwbedrijven en technische bedrijven. De meeste bedrijven kijken de drukte even aan in de eerste maand van het jaar en besluiten vaak in februari pas om hun personeelsbestand uit te breiden met tijdelijke krachten of met vaste krachten. Daarom kunnen uitzendbureaus de komende maand veel vacatures uit de bouw tegemoet zien. Verschillende technische uitzendbureaus hebben hun personeel echter al onder gebracht bij andere bouwbedrijven moeten daarom steeds vaker ‘nee’ verkopen. VCU uitzendbureaus die speciaal gecertificeerd zijn voor het bemiddelen van bouwpersoneel voor VCA gecertificeerde bedrijven merken deze ontwikkeling heel duidelijk. De meeste VCU uitzendbureaus hebben in 2017 al te maken gehad met een tekort aan technisch personeel.

Dat komt omdat veel technische bedrijven en bouwbedrijven vaak een VCU uitzendbureau inschakelen wanneer ze personeel nodig hebben. Het is duidelijk dat ook deze gespecialiseerde uitzendbureaus naar creatieve oplossingen moeten zoeken. Gelukkig wordt er meer geïnvesteerd in opleidingen voor werkzoekenden. Ook omscholingstrajecten worden vaker door uitzendbureaus aangeboden waardoor het huidige aanbod op de arbeidsmarkt geschikt gemaakt wordt voor de vraag die afkomstig is uit bedrijven. Het ontwikkelen van werkzoekenden tot vakkrachten zorgt er voor dat structurele tekorten aan technisch personeel worden beperkt. Desondanks is niet iedere werkzoekende geschikt voor een loopbaan in de bouw en de techniek. Dat maakt maatwerkoplossingen noodzakelijk. Dit vergt tijd en tijd is er nauwelijks. Er zijn nog volop uitdagingen voor technische uitzendbureaus de komende maanden.