Technische profielen onder de aandacht brengen bij leerlingen vanaf november 2023

De komende maanden en jaren zullen leerlingen in Nederland meer in contact moeten komen met technische profielen. Er is namelijk een grote vraag naar technisch personeel en bovendien zijn er voor leerlingen veel keuze mogelijkheden voor een loopbaan in de techniek. Dat zorgt voor een win-win situatie. Voor leerlingen zijn er mooie uitdagingen in de techniek en voor de bedrijven zijn goed opgeleide leerlingen in de techniek een hele welkome factor om hun bedrijven goed voor te bereiden op de toekomst. Er is namelijk een grote voor de technische arbeidsmarkt de komende tijd.

Ontwikkelingen in de techniek

Techniek is een sector waarin enorm veel gebeurd. Het maakt bijna niet uit wat voor producten, machines, constructies, gebouwen of andere objecten je aanraakt, alles is gemaakt doormiddel van een bepaalde techniek of meerdere technieken. Grote productiebedrijven hebben machines die zijn ontwikkeld door engineers, constructeurs en technische tekenaars. Assemblagemedewerkers, machinemonteur en onderhoudsmonteurs zorgen er voor dat de machines goed ‘in bedrijf’ blijven. Daarnaast zijn er ook in het kader van verduurzaming vele monteurs en specialisten actief. Hierbij kun je denken aan installatiemonteurs, elektromonteurs met specialisaties in de zonnepanelen en warmtepompen. Het aantal vacatures in de techniek en de bouw is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen omdat er meer banen in de techniek zijn ontstaan door de automatiseringsprocessen en robotisering. Ook de verduurzaming heeft voor meer specialisaties gezorgd. Er is ruimte voor specialisatie in de techniek maar mensen kunnen ook allround in de techniek worden opgeleid. Eigenlijk is er voor iedereen wel een geschikte oplossing die in de techniek aan de slag wil.

Vraag naar technisch personeel in de toekomst

De komende tijd zullen de bovengenoemde ontwikkelingen alleen maar doorgaan. Er zal geen einde komen aan de behoefte aan technisch personeel. Vooral het feit dat veel oudere technische medewerkers met pensioen gaan zorgt er voor dat er een voortdurende vraag naar technisch personeel zal blijven bestaan. Voor leerlingen die in de techniek willen werken is de toekomst behoorlijk gunstig. Er is voor hen veel keuze aan banen en bedrijven. Ook oudere werknemers die uit een andere sector komen hebben steeds meer mogelijkheden om in de techniek aan de slag te gaan. Deze zogenoemde zij-instromers kunnen net als reguliere mbo-leerlingen in aanmerking komen voor BBL trajecten. Deze trajecten lopen via bedrijven rechtstreeks maar ook via technische uitzendbureaus. Toch is het gunstiger om zo vroeg mogelijk voor de techniek te kiezen. Als je eenmaal een loopbaan in een andere richting hebt gevolgd is de omschakeling naar de techniek vaak lastiger te maken en vereist deze ook meer inspanning. Daarom is het verstandig om de leerlingen op het vmbo en zelfs de basisschool met de techniek in contact te brengen door het onder de aandacht brengen van technische profielen.