Technische medewerkers populair op arbeidsmarkt na zomer 2023

Mensen met een technische achtergrond kunnen rekenen op een groot vacatureaanbod in Nederland. De komende tijd neemt het aantal vacatures voor technische medewerkers waarschijnlijk niet af. Ondanks de bezorgde berichten over de economie en een mogelijke recessie blijft er in de meeste technische sectoren volop werk. Dat is gunstig voor mensen die een achtergrond hebben in de techniek. Met name in de installatietechniek en elektrotechniek is veel werk. Bovendien is er in de werktuigbouwkunde ook een groot aanbod aan werk. Er worden lassers gevraagd, onderhoudsmonteurs maar ook verspaners en andere specialisten op het gebied van het bedienen van computergestuurde metaalbewerkingsmachines.

Middenkaderpersoneel

Ook in het middenkader worden mensen gezocht. Hierbij kun je denken aan tekenaars, engineers, constructeurs en ontwerpers. Deze specialisten kunnen door heel Nederland banen vinden al is dat wel sterk afhankelijk van hun specialisatie. Het vinden van werk wordt door veel mensen gedaan via internet of sociale netwerken. Daarnaast vinden ook steeds meer mensen een baan doordat ze voor vrienden of bekenden worden uitgenodigd om te solliciteren. Dat is een persoonlijk netwerk waarin mensen elkaar kunnen helpen om een stap te maken in hun loopbaan. Bedrijven in de techniek doen hun uiterste best om via dit soort netwerken mensen binnen te halen. Vaak krijgen mensen die vrienden of bekenden aanbrengen hiervoor een presentje of financiële beloning door het bedrijf. Dat maakt het aanbrengen van personeel ook nog financieel aantrekkelijk.

Meer waardering

Werknemers die een technische achtergrond hebben en zich niet op hun plek voelen bij hun werkgever kunnen doormiddel van open sollicitaties of gerichte sollicitaties hun loopbaanmogelijkheden verkennen op de arbeidsmarkt. Daardoor kunnen ze een uitdagende baan krijgen of betere arbeidsvoorwaarden. De technische mensen hebben op dit moment grote voordelen op de arbeidsmarkt en dat is in het verleden wel eens anders geweest. Waarschijnlijk wordt technisch werk nu meer gewaardeerd.