Technische bedrijven willen Nederlandse verkiezingen beveiligen in 2017

In 2017 worden in Nederland weer verkiezingen gehouden. Door de berichtgeving rondom de Amerikaanse verkiezingen zijn er veel twijfels over de veiligheid en waterdichtheid van de stemcomputers en de programma’s die de de stemmen tellen en registreren.  Daarom hebben verschillende tech- en beveiligingsbedrijven hulp aan de Nederlandse overheid aangeboden. De bedrijven willen met hun kennis en technologie de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen zo betrouwbaar,  eerlijk en veilig mogelijk laten verlopen.

Veilige verkiezingen

Bedrijven zoals Deloitte, KPN en de Stichting Digitale Infrastructuur (DINL) gaan de verkiezingen in Nederland op technisch gebied ondersteunen. Daarvoor hebben de bedrijven het initiatief ‘Veilige Verkiezingen’ ingevoerd. Doormiddel van dit initiatief stellen ze zowelmensen als expertise beschikbaar aan het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dit bericht maakte het Financieel Dagblad bekend.

De cyberveiligheid vereist speciale kennis en expertice. Het NCSC geeft op dit moment de overheid advies over cyberveiligheid. Michiel Steltman de directeur van DINL geeft aan dat er rekening gehouden moet worden met grote risico’s. Daarmee doelt hij op mogelijke cyberaanvallen en andere soorten van digitale verstoring van de verkiezingen.  De Tweede Kamerverkiezingen zullen op 15 maart 2017 gehouden worden.

De verschillende bedrijven willen naar eigen zeggen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dit doen ze door een aantal experts beschikbaar te stellen en hun kennis en technologie in dienst te stellen van de verkiezingen. Dit geeft Deloitte-directeur Cybersecurity Inge Philips aan in een reactie.