Technische arbeidsmarkt heeft na bouwvak 2019 nog steeds een groot tekort aan personeel

De arbeidsmarkt staat onder druk in 2019. Het tekort aan personeel is in verschillende sectoren merkbaar. Vooral in de techniek en de bouw is een groot tekort aan personeel merkbaar. In deze sectoren zijn veel specialistische functies aanwezig. Dat zorgt er voor dat het niet eenvoudig is om de openstaande vacatures op te vullen met de werklozen die op de arbeidsmarkt aanwezig zijn. Of het nou gaat om een vacature voor een elektromonteur, mechatronicamonteur, installatiemonteur, lasser of timmerman elke vacature heeft een opsomming van specialistische vaardigheden waarover en sollicitant moet beschikken om in aanmerking te kunnen komen voor de vacature.

Dat maakt het invullen van vacatures in de techniek zo lastig. Uitzendorganisaties die gespecialiseerd zijn in de bouw en techniek merken de moeilijkheid om in 2019 de vacatures in te vullen in de techniek en bouw. De werklozen die op dit moment nog op de arbeidsmarkt aanwezig zijn hebben vaak hele andere profielen dan de vacatures verlangen. Daarom worden opleidingstrajecten en omscholingstrajecten aangeboden. In de techniek maakt men vooral gebruik van BBL trajecten. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende BBL trajecten ontstaan die gericht zijn op specifieke functies zoals de BBL opleiding mechatronica, BBL monteur sterkstroominstallaties, BBL opleiding constructiebankwerker lasser en de BBL opleiding installatietechniek.

In het kader van de energietransitie zijn vooral BBL opleidingen in de elektrotechniek en installatietechniek populair in 2019. Daarom zijn veel BBL-ers een dergelijke opleiding gestart. Het voordeel hiervan is dat een gedeelte van de werkdruk in de installatiebranche kan worden opgelost. Toch blijven er veel vacatures open staan in 2019. De arbeidsmarkt blijft een tekort hebben aan personeel. Dat betekent dat er nog veel meer gedaan kan worden om de vacatures die open staan in te vullen. Meer opleidingen aanbieden is wellicht een oplossing. Ook intermediairs zoals uitzendbureaus werken op dit gebied mee. VCU uitzendorganisaties bieden op grote schaal opleidingen aan in de techniek zodat het arbeidspotentieel in de techniek wordt vergroot en de vacatures in de techniek ingevuld kunnen worden.