Technische arbeidsmarkt eind februari 2014

De technische arbeidsmarkt lijkt zich aan het einde van de maand februari in 2014 verder te herstellen. Langzamerhand durven bedrijven weer vacatures te publiceren. Dit is een logisch gevolg van het feit dat veel bedrijven een toename merken in de aanvragen van klanten. Er worden meer offertes uitgeschreven aldus de contactpersonen van bedrijven. Dit resulteert echter niet automatisch in meer werk. Er zijn grote verschillen tussen bedrijven in de techniek. In de bouwsector is nog geen echte opleving van de werkgelegenheid merkbaar. In de werktuigbouwkunde zijn bepaalde sectoren nog redelijk rustig terwijl andere sectoren het juist drukker hebben gekregen.

Welke technische sectoren hebben het rustig?
Technische sectoren die het nog relatief rustig hebben zijn sectoren die sterk aan de bouw gerelateerd zijn. Niet alleen bouwbedrijven hebben het rustig, ook staalconstructiebedrijven merken nog weinig van het economisch herstel. De concurrentie tussen deze bedrijven is groot. Staalconstructiebedrijven schrijven wel offertes uit aan klanten maar de prijzen van deze offertes staan erg onder druk. Sommige staalconstructiebedrijven hanteren tarieven die onder de kostprijs zijn gecalculeerd.

Naast de staalconstructie hebben ook diverse andere bedrijven het moeilijk. Over het algemeen hebben bedrijven het lastig wanneer ze relatief eenvoudige producten fabriceren die makkelijk nagemaakt kunnen worden door concurrerende landen. Opkomende economieën zoals China en India hebben lagere loonkosten daarnaast zijn de grondprijzen en materiaalprijzen in die landen meestal niet te vergelijken met Europese prijzen. Het gevolg is dat de massaproductie in deze lageloonlanden een enorme groei heeft doorgemaakt.

Doormiddel van certificeringen en keurmerken probeert Europa en de rest van de westerse wereld haar marktaandeel te beschermen. Een aantal bedrijven verhuizen echter vanuit het westen naar lageloonlanden om daar goedkoop kwalitatief hoogwaardige producten te fabriceren. Dit gaat echter ten koste van de Nederlandse werkgelegenheid.

Welke technische sectoren hebben het druk?
Er zijn in Nederland verschillende technische sectoren die niet of nauwelijks wat merken van de economische crisis. Het gaat hierbij om specialistische bedrijven die producten fabriceren die moeilijk nagemaakt kunnen worden. Met name precisie techniek en hoogwaardige machines die in Nederland worden ontworpen en geproduceerd vinden wereldwijd nog veel afnemers. Ook de jachtbouw en scheepsbouw zijn voor Nederland nog steeds een belangrijke sectoren. Bedrijven in deze sectoren merken aan het begin van 2014 een geleidelijke groei. Er worden diverse nieuwe schepen en jachten gebouwd. Daarom is er op de arbeidsmarkt een stijgende vraag naar cascobouwers, lassers en samenstellers in de scheepsbouw en jachtbouw.