Technisch werken wenst haar bezoekers een mooie jaarwisseling 2017-2018

Het is zondag 31 december 2017 Oudejaarsdag. Een moment om even terug te kijken op het afgelopen jaar. Laten we daarbij niet naar cijfers kijken maar vooral naar ontwikkelingen. De onderwerpen waarover wordt geschreven op Technischwerken.nl zijn breed. Er zijn artikelen over de techniek, arbeidsmarkt en duurzaamheid. Ook over management en arbeidsvoorwaarden zijn teksten geschreven. De technische arbeidsmarkt is een breed begrip maar één ding viel zeker op in 2017 namelijk dat er sprake is van een positieve tendens in de economie en werkgelegenheid vooral in de bouw en de techniek.

Vacatureaanbod neemt toe
De werkgelegenheid neemt toe in de techniek en de bouwsector. De woningbouw trekt aan maar ook werktuigbouwkundige bedrijven en bedrijven in de industrie merken dat er meer orders worden geplaatst. De orderportefeuille van de meeste bedrijven neemt toe. Door de toename in het aantal orders wordt er ook meer personeel gevraagd. Dit blijkt ook uit de grote hoeveelheid vacatures die op de websites van bedrijven maar ook op jobboards staan. Bedrijven delen ook steeds vaker vacatures met een technisch uitzendbureau of een VCU uitzendbureau. De uitzendbureaus in Nederland zijn een goede graadmeter voor de economie.

Technisch uitzendbureau
Door de toename in het aantal uitzenduren wordt duidelijk dat er meer uitzendkrachten aan het werk geholpen worden en dat uitzendkrachten ook vaak langer kunnen werken bij de inlener. Daarvan weet een technisch uitzendbureau te profiteren maar het is ook goed voor de uitzendkracht en de inlener. De flexibele arbeidsmarkt stuit echter nog wel op weerstand vanuit vakbonden en andere organisaties die opkomen voor werknemersbelangen. Toch blijken uitzendbureaus een zeer effectieve speler op de arbeidsmarkt. Ervaren technische uitzendkrachten hoeven overigens niet bang te zijn dat ze weer zonder (uitzend)werk raken. De meeste ervaren uitzendkrachten blijven aan het werk via uitzendbureaus of worden zelfs overgenomen door het bedrijf dat ze heeft ingeleend.

Werkgelegenheid neemt toe in 2018
Het komende jaar zal de werkgelegenheid waarschijnlijk alleen maar toenemen. De woningbouwsector doet het nog steeds goed en de verduurzaming van de energievoorziening zorgt er voor dat er veel banen ontstaan in de energietransitie. Daarvoor zijn overigens ook installatiemonteurs en elektromonteurs nodig en aan die functiegroepen heeft men nu al een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt. Het invullen van vacatures wordt zowel voor een VCU uitzendbureau als een algemeen technisch uitzendbureau een grote uitdaging. Voor werkzoekenden is dit goed nieuws. Er zal waarschijnlijk ook meer geïnvesteerd worden in opleidingen en BBL trajecten. Dat is al gebeurd in 2017 maar deze trend zal zich waarschijnlijk in 2018 voortzetten.

Positieve ontwikkelingen
Werkzoekenden kunnen zich steeds vaker effectief laten omscholen tot een technisch beroep of een beroep in een andere sector waar veel werkgelegenheid is. Misschien wordt in 2018 wel een laagterecord gehaald op het gebied van werkloosheid. Dat zou geweldig nieuws zijn. In ieder geval zijn de berichten voor 2018 positief en hebben veel mensen tijdens de jaarwisseling 2017-2018 werk. Dat zorgt er voor dat het consumentenvertrouwen ook toeneemt en dat is weer gunstig voor de economie.