Technisch werk vanaf oktober 2023

Werk in de techniek zal vanaf oktober 2023 waarschijnlijk meer aandacht krijgen. Omdat er een grote hoeveelheid vacatures open staan in de techniek zullen bedrijven trachten meer personeel te werven via sociale media maar ook op jobboards en andere internetkanalen. Ook op bedrijfsbusjes staat veel reclame om werknemers binnen te halen bij bedrijven in de techniek en de bouw. Deze sectoren draaien bijzonder goed in Nederland hoewel ze ook te maken hebben met wet- en regelgeving vanuit de overheid die er voor zorgt dat ze belemmeringen ondervinden. Hierbij kun je denken aan de stikstofregels vanuit de overheid die de bouwsector kunnen dwarszitten. Ondanks deze regeldruk is en nog volop ruimte voor de bouw, installatietechniek en elektrotechniek in Nederland.

Grote vraag

Ook in de metaaltechniek is veel werk. Er is een grote vraag naar lassers maar ook onderhoudsmonteurs en monteurs met een mechtronica achtergrond worden gevraagd. Technische uitzendbureaus en headhunters proberen op alle mogelijke manieren een oplossing te vinden voor opdrachtgevers in de techniek. Toch zijn die oplossingen niet eenvoudig voor handen. Er moet gekeken worden naar creatieve methodes om zijinstromers in de techniek aan een baan te helpen. Daarnaast is er een grote vraag naar mensen die zich willen verbreden in de techniek zodat ze meerdere taken kunnen uitvoeren. Hoe breder de werkzaamheden zijn die iemand kan doen hoe beter een technisch bedrijf kan anticiperen op de wensen van hun klanten. Daarnaast is voor de instromers in de techniek juist een taakversmalling mogelijk. Zo kunnen startende elektromonteurs alleen worden ingezet in bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en kunnen startende installatiemonteurs worden ingezet in het basisonderhoud van cv-ketels. Dat maakt het voor technische bedrijven mogelijk om een splitsing in de functies door te voeren waarbij het complexe werk door ervaren monteurs wordt uitgevoerd en het eenvoudige werk door startende medewerkers.

Richting Kerst

Technisch werk zal vanaf de maand oktober ook meer gericht worden op de koude maanden. Kortom meer aandacht voor het onderhouden en repareren van ketels. Aandacht voor woningisolatie en het afronden van bouwwerkzaamheden richting de Kerst. Volop drukte nog voor technisch Nederland.