Technisch werk in november 2016

Het is inmiddels november 2016 en het gaat nog steeds goed met de technische sector in Nederland. Dat blijkt uit het grote aantal vacatures dat bedrijven hebben open staan. Uitzendbureaus in de techniek merken dat hun uitzenduren toenemen en dat hun omzet en winst eveneens stijgen. Inmiddels zijn ervaren technische krac hten steeds minder eenvoudig te vinden. De gangbare netwerken zijn door uitzendbureaus, headhunters en reguliere bedrijven al nauwkeurig afgezocht. Geschikt personeel kon na een sollicitatiegesprek vaak meteen aan de slag. Soms was een sollicitatiegesprek niet eens nodig.

Een groot aantal bedrijven in de bouw laat uitzendkrachten gewoon starten nadat ze een cv hebben gezien van de desbetreffende kandidaat. Dat brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Daarom eisen de bedrijven bijvoorbeeld wel een VCA certificaat dat geldig is en als een uitzendkracht wordt ingezet in de elektrotechniek wordt er meestal ook een NEN-3140 certificaat vereist. Voor magazijnpersoneel worden heftruckcertificaten verlangd en voor mensen die werken op hoogte een hoogwerkercertificaat. Op die manier weten bedrijven dat het personeel in ieder geval bevoegd is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.

Tijd voor uitvoerige instructies op de werkvloer is er vaak niet. Daarom moet personeel meteen aan de slag. Dat zorgt ook voor de nodige druk bij de collega’s waarmee ze moeten werken. Deze collega’s moeten vaak de nieuwe (uitzend)krachten in zeer korte tijd uitleggen wat er moet gebeuren. Daarnaast moeten ze ook het werk indien nodig controleren en repareren als het fout is.

Nu staan bedrijven inmiddels voor een belangrijke keuze. Ervaren personeel is nauwelijks meer beschikbaar dus moeten bedrijven overwegen om personeel op te gaan leiden. BBL-trajecten en andere opleidingstrajecten kregen bij de meeste bedrijven weinig aandacht gedurende de economische crisis. Dat begint nu te veranderen. Bedrijven zien nu wat het gevolg is van een te kort aan ervaren personeel. Nu proberen veel bedrijven op het laatste moment er voor te zorgen dat hun nieuwe personeel op voldoende niveau kan worden gebracht. Uitzendbureaus en opleidingsinstituten proberen bedrijven hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen.

Slimme werkzoekenden zijn ook al actief bezig om zicht te oriënteren op mogelijke opleidingen waarmee ze hun meerwaarde op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. Als ze zelf de mogelijkheid hebben om een opleiding of cursus te betalen is dat een verstandige keuze. Soms zijn daarvoor subsidies nodig. Daarvoor moet advies worden ingewonnen bij het UWV of de gemeente. Ook uitzendbureaus kunnen adviezen geven op dit gebied. Zij kunnen aangeven in welke sectoren het druk is en waar drukte wordt verwacht. Het lijkt er op dat het einde van 2016 zeer gunstig is voor de technische branche. Alleen het weer of enorme politieke schommelingen lijken hier verandering in te kunnen aanbrengen.