Technisch werk blijft motor van Nederlandse arbeidsmarkt vanaf september 2023

Technisch werk is voor Nederland van groot belang. De industrie, de gezondheidszorg, de handel en welke sector men ook maar kan bedenken kan niet draaien zonder technisch personeel. Geen wonder dat veel bedrijven vacatures open hebben staan voor technici. Het valt echter duidelijk op dat ook in 2023 veel van deze vacatures open blijven staan. Bedrijven kunnen eenvoudigweg geen technisch personeel vinden. Er is een groot tekort aan met name goed opgeleid technisch personeel. Verschillende organisaties zetten zich daarom in om meer en beter technisch personeel op te leiden.

Sterk Techniekonderwijs

Een bekend voorbeeld van een organisatie die zich inzet voor optimaal technisch onderwijs is Sterk Techniekonderwijs. Deze organisatie die ook wel wordt afgekort met STO is landelijk actief en ondersteund scholen, gemeenten en ook bedrijven in het opleiden van technische leerlingen voor de toekomst. Kenmerkend in de aanpak van Sterk techniekonderwijs is de afstemming tussen wat het bedrijfsleven vraagt en wat de opleidingsinstellingen aanbieden. Vraag en aanbod moet namelijk ook op het gebied van technische opleidingen in balans zijn met elkaar. Sterk Techniekonderwijs zorgt er voor dat technische opleiders weten wat er nodig is op de arbeidsmarkt in de techniek.

Technische opleidingen voor de toekomst

Doormiddel van overleg, advies en een groot netwerk kan technisch werk in de toekomst doorgang vinden in Nederland. De toekomstbestendigheid is namelijk van groot belang. Techniek is een sector die nooit stil staat. Dat zorgt er voor dat er altijd werk is voor technische mensen. Toch moet je ook bijblijven en er voor zorgen dat je technische kennis op niveau blijft voor de toekomst. In de techniek ben je daarom nooit uitgeleerd en dat is geen probleem. Veel nieuwe ontwikkelingen maken het werk van technici makkelijker, minder zwaar en meer uitdagend.