Technisch werk biedt veel mogelijkheden vanaf 1 mei 2024

Technisch werk is in Nederland een belangrijk onderdeel van de arbeidsmarkt. Er is al jaren een grote vraag naar technisch personeel. Dat blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid vacatures die open staan in de sectoren waaruit de techniek is opgedeeld. Met name in de elektrotechniek, installatietechniek, metaaltechniek en in de voertuigentechniek (transporttechniek) is veel vraag naar technisch personeel. Iemand met ervaring in technisch werk heeft daardoor vaak keuze op de arbeidsmarkt. Bovendien is technisch inzicht een belangrijke competentie die er ook voor kan zorgen dat je op vacatures kunt solliciteren die buiten de technische achtergrond liggen. Iemand met bijvoorbeeld een achtergrond in de elektrotechniek heeft ook mogelijkheden in de elektrotechnische of mechatronische tak van de machinebouw.

Technische kandidaten

Bedrijven kijken steeds creatiever naar cv’s van kandidaten als het op technisch werk aankomt. De krapte op de arbeidsmarkt in de techniek betekend namelijk dat er weinig kandidaten zijn die direct ingezet kunnen worden op een technische baan. Bedrijven zijn bereid om te investeren in mensen met een technisch inzicht. Doormiddel van speciale opleidingen en inwerkprogramma’s kunnen mensen met een technische achtergrond alsnog geschikt worden gemaakt voor bepaalde technische beroepen. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld opgeleid worden op het gebied van moderne AI technologie of op het gebied van drones en andere technologie.

Kenniseconomie

Op veel Nederlandse opleidingsinstituten ontstaat meer aandacht voor het aanleren van technische vaardigheden. Heel belangrijk voor de toekomst van Nederland. De technologische ontwikkelingen en de verduurzaming zorgen er namelijk voor dat er steeds meer aandacht moet komen voor technische vaardigheden. De toekomst van Nederland als kenniseconomie is voor een groot deel in de handen van de technische sector.