Technisch werk begin april 2016

De maand april is inmiddels begonnen en het herstel van de technische arbeidsmarkt zet door. Dit bijkt uit de toenemende productie van technische bedrijven in Nederland.  Bedrijven die in 2015 nog niet nadachten om in ploegen te werken merken nu dat ze er niet meer onderuit kunnen om in ploegen te werken als ze aan de wensen van de klant willen voldoen. Het herstel is goed voor verschillende sectoren in Nederland. De industrie,  de bouw, de werktuigbouw en de installatiesector, ze maken allemaal een groei door. Maar er zijn verschillen. Niet elke sector groeit even hard als de andere.

Bouw en werktuigbouw

De bouwsector maakt een minder stevig groei door in 2016 ten opzichte van 2015. Desalniettemin is er sprake van groei. In de woningbouw wordt nog steeds veel gebouwd. Timmermannen, stukadoors,  metselaars en ook elektromonteurs en installatiemonteurs hebben nog veel werk. Het aantal bouwprojecten in Nederland is omvangrijk.

Ook in de werktuigbouw en metaaltechniek merkt men een groei in orders en dus in werkgelegenheid.  De metaaltechniek en werktuigbouw hadden in 2015 ook wel aardige groei doorgemaakt maar die groei was niet overal in Nederland even goed merkbaar.  In 2016 hebben vrijwel alle regio’s in Nederland te maken met een flinke groei.

Meer vacatures in de techniek

De werkgelegenheid neemt daarom ook toe in het midden, het noorden, het zuiden, het oosten en het westen van Nederland. Geen wonder dat technische uitzendbureau’s hun uiterste best doen om in hun netwerk goed opgeleide technische arbeidskrachten te vinden voor hun opdrachtgevers. Kon men in 2015 met moeite 1 vacature aanbieden aan een techneut, dan is dat nu veranderd.  Ervaren techneuten op de arbeidsmarkt kunnen weer kiezen. Uitzendbureau’s in de techniek weten dit en gaan daarom op zoek naar de beste arbeidsplaatsen voor hun technische uitzendkrachten.  Alleen wanneer iemand geplaatst wordt bij een inlener met een uitdagende baan met mogelijkheden weet je zeker dat de technische uitzendkracht tevreden zal zijn en niet snel om zich heen zal kijken naar de vele andere technische banen die beschikbaar zijn.

Technisch goede match

De kwaliteit van het maken van een match tussen technische uitzendkrachten en opdrachtgevers in de techniek wordt belangrijker. Technische werkzoekenden hebben meer te kiezen. Werkgevers en technische uitzendbureau’s moeten zorgvuldig met hun uitzendpersoneel omgaan. Dat lijkt natuurlijk een vanzelfsprekendheid maar dat is het niet. In de cristijd was er niet heel veel werk voor uitzendkrachten ook niet in de bouw en techniek.  Veel technische uitzendkrachten wisten dat het moeilijk was om geschikt werk te vinden daarom namen ook werk aan dat onder hun niveau lag. Nu moeten de intercedenten en andere intermediairs op de arbeidsmarkt zich meer gaan verdiepen in hun technisch uitzendpersoneel.  Daarbij moeten intercedenten zich uiteraard ook meer verdiepen in de techniek. Alleen dan kunnen ze echt goed begrijpen wat hun technische uitzendkrachten kunnen en willen.