Technisch uitzendwerk trekt aan in 2016

In 2016 gaat het goed met de technische uitzendbranche in Nederland. Eerder werd al bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in 2015 een enorme stijging heeft plaatsgevonden in het aantal uitzenduren. In januari 2016 starten veel bedrijven weer met hun eigen personeel op en is de flexibele schil vaak dun. De flexibele schil is het personeel dat op flexibele basis bij een bedrijf ingeleend wordt. Vaak wordt deze flexibele schil dunner rond de jaarwisseling.  Daarnaast is januari in de techniek vaak een opstartmaand. In februari en maart moet de technische markt meestal nieuw personeel aantrekken om de stijgende druk in de productie op te vangen. In 2016 lijkt het er op dat de technische uitzendmarkt weer flink gaat groeien.

Uitzendbureaus in de techniek

De technische uitzendbranche merkt de toenemende productie bij de technische bedrijven zeer snel. De meeste technische bedrijven kiezen er voor om hun flexibele te vergroten.  Door het vergroten van de flexibele schil kunnen bedrijven dynamischer inspelen op veranderingen in de markt. Als de productie toch afneemt kunnen bedrijven vaak met weinig moeite afscheid nemen van uitzendkrachten. Daarom krijgen uitzendbureaus meestal als eerste de vraag of er nog flexibel technisch personeel op de arbeidsmarkt beschikbaar is. Uitzendbureaus zijn daardoor de graadmeter voor de economie.  Technische uitzendbureaus zijn daarnaast ook de graadmeter voor de techniek. De technische uitzendbureaus merken namelijk ook welke technische sectoren het goed doen in Nederland.

Welke technische sectoren doen het goed?

Verschillende technische sectoren doen het goed in 2016. Vooral de bouwsector draait goed in Nederland. Bedrijven en particulieren investeren weer in onroerend goed. De woningbouw maakt een flinke groei door. Dat is goed voor timmermannen, metselaars en ander bouwpersoneel zoals installatiemonteurs en elektromonteurs.

De werktuigbouw en staalbouw hadden meer tijd nodig in 2016 om een groei te laten zien. Daarbij was er een groot verschil tussen de metaaltechniek in het zuiden en midden van Nederland ten opzichte van het noorden. Het noorden had veel moeite met opstarten in 2016. In maart 2016 ontstaat er ook bij metaalbedrijven in Friesland en Groningen meer vraag naar personeel.  Daar profiteren uitzendbureaus van mee. Vooral technische, specialistische uitzendbureaus merken dat de vraag naar lassers, kanters, zetters en verspaners toeneemt. Ook de vraag naar onderhoudsmonteurs neemt toe in het noorden van Nederland.

Tip voor werkzoekenden in de techniek

Voor werkzoekenden met een technische of bouwkundige achtergrond is het belangrijk om mee te profiteren van de opleving in de Nederlandse economie.  Omdat de meeste technische vacatures eerst bij uitzendbureaus worden uitgezet is het belangrijk om je in te schrijven bij gespecialiseerde technische uitzendbureaus. Deze bureaus hebben verstand van de specifieke vakgebieden van techneuten en kunnen daardoor in de praktijk vaak effectief een geschikte baan vinden voir technische uizendkrachten. Inschrijven bij technische uitzendbureaus vergroot de kans op technisch werk.