Technisch uitzendbureau merkt dat de rek uit de markt is in 2018

Een Nederlands technisch uitzendbureau heeft in 2018 behoorlijk wat uitdagingen. Er zijn zeker veel vacatures in de techniek en het vacatureaanbod neemt alleen maar toe. De uitdaging is echter om voor al deze vacatures geschikt personeel te vinden. Er heerst namelijk een krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn veel te weinig technische werklozen beschikbaar om een oplossing te bieden voor de openstaande vacatures bij de verschillende technische bedrijven.

Tekort aan technische vakkrachten
Het tekort aan technisch personeel ontstond eind 2016 en begin 2017 in Nederland. Vanaf dat moment merkten veel technische bedrijven dat er nauwelijks nog beschikbaar technisch personeel was op de arbeidsmarkt. Omdat het in de bouw steeds drukker werd in 2017 ontstond er een steeds groter tekort aan bouwvakkers, zoals timmermannen, metselaars en stukadoors. Ook installatiepersoneel werd steeds schaarser. Brancheorganisatie UNETO VNI heeft het over enorme tekorten aan elektromonteurs en installatiemonteurs. Uitzendbureaus in de techniek merken de tekorten ook en moeten steeds creatiever kijken naar cv’s en vacatures om toch tot een goede arbeidsbemiddeling te komen.

Energietransitie

Er zijn op dit moment verschillende ontwikkelingen in de techniek gaande die er voor zorgen dat de technische bedrijven het alleen maar drukker krijgen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de energietransitie. Er worden steeds meer energiezuinige woningen gebouwd. Een voorbeeld hiervan is een nulwoning die zo goed als energieneutraal of CO2 neutraal is. Ook kiest men er steeds vaker voor om een passiefhuis te bouwen. Er zijn engineers en tekenaars nodig om een nulwoning en een passiefhuis te ontwikkelen die voldoende woongenot biedt en tegelijkertijd niet of nauwelijks milieubelastend is. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat er in het middenkader van veel bouwbedrijven en installatiebedrijven steeds meer personeel gevraagd wordt.

Installatiemonteurs en elektromonteurs
Energietransitie begint vaak op tekenkamers en bij innovatieve bedrijven en startups. Toch kan men niet zonder het uitvoerende segment. Er zullen altijd elektromonteurs nodig zijn om zonnepanelen te plaatsen en slimme meters aan te brengen in woningen en bedrijfspanden. Installatiemonteurs zullen in de energietransitie de omschakeling moeten maken van de cv-ketel naar de hybride warmtepomp of naar andere warmtepompen waardoor het gebruik van aardgas zo veel mogelijk wordt beperkt. De installatietechniek heeft daardoor steeds meer vakspecialisten nodig die bovendien zijn geschoold in de moderne verwarmingstechnologie. De techniek staat namelijk niet stil en wacht niet op een instroom van nieuwe monteurs.

Technisch uitzendbureau
Een technisch uitzendbureau merkt dat de technische arbeidsmarkt steeds meer draait om kennis. Intercedenten moeten meer weten over de technologische ontwikkelingen die verband houden met de energietransitie en werktuigbouwkunde. Bedrijven vereisen van uitzendbureaus dat ze meedenken over oplossingen om personeelstekorten op te vullen. Intercedenten moeten niet alleen kijken naar de opleidingsachtergrond en werkervaring van de werkzoekende, ze moeten ook kijken naar het potentieel. Kunnen de kandidaten worden ontwikkeld tot technische vakspecialisten of niet? Dat is een vraag die veel technische VCU uitzendbureaus bezig houdt. De rek is uit de markt als het gaat om beschikbare technici. Alleen is er nog steeds veel potentieel op de arbeidsmarkt beschikbaar. Nu kan een uitzendbureau het verschil maken door werklozen om te scholen en te ondersteunen bij een loopbaan richting de techniek.