Techniek Nederland maakt zich in 2023 grote zorgen over uitstroom installatiepersoneel

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland heeft aangegeven dat hij zich grote zorgen maakt over de uitstroom die plaatsvind onder het personeel in de installatiebranche. Volgens Terpstra is ongeveer 70 procent van de nieuwe werknemers in de installatietechniek een zogenaamde zijinstromer. Volgens de voorzitter van Techniek Nederland is het van groot belang dat deze werknemers in de installatietechniek ook voor de toekomst behouden worden. De nieuwe werknemers in de installatietechniek zijn als zijinstromer afkomstig uit andere branches.
Dat zorgt er ook voor dat deze werknemers andere arbeidsvoorwaarden gewend zijn en dikwijls meer flexibiliteit hebben gehad in het verleden met betrekking tot het combineren van werk met zorg en privé leven.

Bedrijven moeten meedenken met wensen van installatiemonteurs

Voor bedrijven in de installatietechniek is het daarom van belang dat ze in de spiegel gaan kijken aldus Terpstra. Volgens Terpstra moeten veel bedrijven in de gaten krijgen dat de balans tussen werk en het sociale leven van werknemers dus beter. Hij gaf aan dat een aantal bedrijven dit al doet maar bedrijven in de installatiebranche die behoren tot het midden en klein bedrijf vinden het soms moeilijk om een omslag op dit gebied te maken. Dat maakt het soms moeilijk om jonge werknemers te binden want de jonge instromers op de arbeidsmarkt zijn meer gewend aan autonomie. Volgens Terpstra gaat het hierbij niet alleen om werkgarantie en een hoog salaris. Er zijn meer aspecten die tegenwoordig meewegen. Zo willen werknemers ook een mogelijkheid hebben om in de avond te werken of in het weekend en daarnaast op doordeweekse dagen de mogelijkheid krijgen om vrij te zijn. Kortom er moet meer ruimte zijn voor een flexibel rooster.

Waarde van vast contract in de installatietechniek

Bij Technisch werken.nl komt veel informatie binnen over de installatiebranche. Ook in deze sector is veel behoefte aan flexibiliteit. Veel installatiemonteurs kiezen er daarom voor om zelfstandige zonder personeel te worden. Naast een groei aan zzp’ers zijn er ook veel installatiemonteurs en elektromonteurs die het heel leuk vinden om voor een technisch uitzendbureau te werken. Dan werken ze voor verschillende opdrachtgevers en bepalen ze zelf welke opdrachten ze wel of niet willen aannemen in overleg met uitzendorganisaties. Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling alleen staat deze haaks op de beeldvorming van de overheid dat iedereen een vast contract zou willen hebben die op de arbeidsmarkt werkzaam is. In een wereld waarin de banen voor het oprapen liggen lijkt het vaste contract vooral voor de werkgevers voordelen te bieden die daarmee hun personeel aan zich kunnen binden maar voor werknemers is een vast contract zeker niet altijd gewenst. Behalve voor het afsluiten van een hypotheek kan een vast contract een nuttig document zijn alleen dan moet je natuurlijk wel woningprijzen hebben die met de huidige hypotheekrente te betalen zijn.