Techniek heeft groot tekort aan technici in 2017

De technologische industrie in Nederland heeft te maken met een groot tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. Deze sector moet het personeelstekort zo snel mogelijk zien terug te dringen als de technologische industrie ook in de toekomst een belangrijke rol wil spelen voor de groei van de Nederlandse economie. Dit bericht werd bekend gemaakt door het economisch bureau van ING. In een rapport geeft het economisch bureau van ING aan dat er 120.000 vacatures in de technologische industrie moeten worden ingevuld voor de komende twaalf jaar. Op dit moment geeft al ongeveer vijfentwintig procent van de bedrijven in de techniek aan dat er sprake is van een personeelstekort dat een belemmering vormt.

Technische bedrijven zijn belangrijk voor Nederland
De wereld draait voor een groot deel om kennis en technologie. Als een bedrijf innovatieve producten ontwikkeld dan is dat een belangrijke factor voor economisch succes. Alleen hebben bedrijven daarvoor ook personeel nodig met een bepaald opleidingsniveau en specifieke kennis over technieken en processen. Bedrijven zoals chipmachinemaker ASML, Philips en chipproducent NXP zijn belangrijk voor de economie van Nederland. Het ING-rapport benoemd dat in deze sectoren ongeveer 286.000 banen aanwezig zijn.

Banengroei in de techniek en bouw
In 2017 laat de technologische sector al een groei zien van 9,5 procent. Ook de bouw laat een sterke groei zien van 8 procent. Verder komt ook de flexbranche hoog in het rijtje te staan namelijk op plaats drie met 7 procent groei. Ongeveer vijfentwintig procent van de bedrijven in de technische-sector zou in 2017 al te maken hebben met een tekort aan technisch personeel. De FME wil graag zo snel mogelijk met de Nederlandse regering overleggen over de manieren waarop dit personeelstekort zo goed mogelijk kan worden aangepakt.

Werkloosheid daalt
De enorme groei in het aantal vacatures heeft een effect op de arbeidsmarkt. De werkloosheid neemt af in Nederland. Momenteel is de werkloosheid ongeveer 400.000 personen. De kans bestaat dat deze hoeveelheid werklozen afneemt als bedrijven bereid zijn om mensen om te scholen en bij te scholen zodat ze ook geschikt zijn voor het werken in de techniek en de bouw.

Technische uitzendbureaus
Uitzendbureaus in de techniek en de bouw kunnen oplossingen bieden voor bedrijven in de technische sector en de bouw als het gaat om het (tijdelijk) invullen van vacatures met flexibele arbeidskrachten. Vaak worden uitzendbureaus ingeschakeld als er sprake is van een piekdrukte of projecten die tegen de deadline aanlopen. Dan is tijdelijk technisch personeel een uitkomst. Echter merken ook veel uitzendbureaus in de techniek dat het moeilijk is om technisch personeel te vinden.

In hun CRM systemen en op online-jobboards zijn nauwelijks nog beschikbare kandidaten te vinden voor technische vacatures en vacatures in de bouw. Dit zorgt er voor dat veel uitzendbureaus er nu ook voor kiezen om meer personeel op te leiden zodat ze geschikt gemaakt worden voor werk in de techniek.

Opleidingen voor uitzendkrachten
Opleidingen zijn belangrijk in de techniek. Uitzendbureaus maken hier steeds vaker serieus werk van. Het bieden van een VCA opleiding vormt daarbij vaak de basis. Met een geldig VCA certificaat mag een werknemer of uitzendkracht in ieder geval de bouwplaats op en dan begint het pas. Er is namelijk ook technische kennis nodig om het werk uit te kunnen voeren. Het aanleren van een technisch vak is niet eenvoudig en vergt tijd. Dat zorgt er voor dat veel bedrijven nu een inhaalslag moeten maken met betrekking tot het inwerken en het ontwikkelen van nieuwe vakkrachten. Tijd is er vaak niet en dat zorgt voor een uitdaging.