Technicum uitzendbureau ziet dynamische technische arbeidsmarkt in februari 2020

Het uitzendbureau Technicum valt onder USG People en is gericht op het bemiddelen van technisch personeel in met name uitvoerende technische functies. Daarnaast bemiddelt Technicum ook in vacatures in het middenkader. Door deze brede arbeidsbemiddeling heeft Technicum een goed beeld van de ontwikkelingen op de technische arbeidsmarkt. Deze technische arbeidsmarkt lijkt in 2020 vooral heel turbulent en dynamisch. Veel technische bedrijven stellen hun plannen bij omdat ze bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de bouwsector die wordt geplaagd door stikstof en PFAS-problemen.

Ook internationale ontwikkelingen zoals de brexit en de handelsoorlog tussen China en Amerika zorgen er voor dat bedrijven voorzichtiger worden. Vacatures in de techniek staan nog steeds open maar worden niet of nauwelijks ingevuld omdat bedrijven niet precies weten wat de toekomst zal brengen. daarnaast worden bedrijven ook kritischer als het gaat om de vacature-eisen. Door de cao-loonverhogingen zijn de personeelskosten van veel bedrijven bovendien toegenomen. Dat maakt bedrijven extra voorzichtig als het gaat om personeelsaanname. Meestal wordt gekozen voor flexbanen en flexibel personeel zoals uitzendkrachten.

Alleen zijn uitzendkrachten nu per uur duurder door de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Deze WAB heeft een negatief effect gehad op de werkgelegenheid onder uitzendkrachten in Nederland. Ook in de techniek is dit effect merkbaar. Bedrijven zeggen uitzendkrachten eerder op wanneer het tijdelijk rustiger wordt. Uitzendondernemingen in de techniek moeten meer werkzaamheden verrichten om snel een goede nieuwe werkplek te vinden voor technisch personeel.