Technicum start tweede BBL carrousel in september 2018

Uitzendbureau Technicum gaat in de maand september van 2018 een tweede groep BBL leerlingen laten deelnemen aan het BBL carrousel. Het BBL carrousel is een speciale methode die binnen Technicum is ontwikkeld om BBL leerlingen te laten rouleren tussen verschillende soorten projecten en opdrachtgevers. Dit opleidingtraject wordt door Technicum aangeboden naast de reguliere BBL trajecten. Hieronder kun je meer lezen over het BBL opleidingstraject BBL carrousel.

Waarom het BBL carrousel?
Het BBL carrousel is gericht op het ontwikkelen van BBL-ers in de installatietechniek en elektrotechniek. In deze sectoren is sprake van een tekort aan vakkrachten en een dreigend tekort aan vakkennis. Door de vergrijzing vertrekt veel technische kennis uit de branche en dat moet worden opgevangen door nieuwe vakspecialisten. Het gevaar van de drukte in de installatietechniek is dat veel BBL-ers in de productie worden ingezet. Daarbij kun je denken aan kabels trekken en sleuven in de muren frezen voor installatieleidingen. Dit werk is ondersteunend en zorgt er voor dat de ervaren installateurs sneller kunnen werken met de afmontage. De BBL-er zelf raakt door dit installatieproductiewerk echter regelmatig de motivatie kwijt om zich verder te ontwikkelen. Ook krijgt de BBL-een vertekend beeld van de installatietechniek.
De installatietechniek is namelijk een hele brede sector waarin verschillende werkzaamheden uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de belangrijke rol die installatiemonteurs en elektromonteurs hebben in de energietransitie. Installatiepersoneel is direct betrokken bij het vervangen van cv-ketels en het plaatsen van hybride warmtepompen, zonnepanelen en het aansluiten van woningen op stadsverwarming. Doormiddel van het BBL carrousel krijgen BBL-ers een brede kijk bij verschillende opdrachtgevers en vakgebieden zodat ze na de opleiding een gerichte keuze kunnen maken voor een bepaald vakgebied in de installatietechniek of elektrotechniek.

Hoe ziet het BBL-carrousel er uit?
Het BBL carrousel is een uniek leerproces omdat de BBL-er gedurende zijn of haar BBL-opleiding niet aan 1 leerbedrijf gekoppeld is maar aan meerdere leerbedrijven. Het carrousel bestaat uit ongeveer 5 opdrachtgevers en 5 BBL-ers (installatietechniek en elektrotechniek zowel mbo niveau 2 als 3). Dit is echter de samenstelling van 1 groep. Er worden meerdere groepen of lichtingen gestart. De komende lichting start in september 2018. Er is sprake van een roulatie van de BBL-ers. Deze vind om de 10 weken plaats. Dan gaat de BBL-er naar een andere deelnemende opdrachtgever. Het hele BBL-traject duurt ongeveer 2,5 jaar. In Friesland wordt de opleiding verzorgt door Friesland College Leeuwarden. Er is een keuze uit twee verschillende opleidingsmomenten:
– 4 dagen werken, 1 dag(vrijdags) naar school
– 5 dagen werken en avondopleiding

Technicum heeft in het BBL carrousel de regie in handen en zorgt dat de planning, informatie stroom en communicatie tussen alle partijen soepel verloopt. Momenteel zijn er 6 opdrachtgevers aangesloten bij het BBL carrousel en de reacties van de bedrijven en BBL-ers zijn zeer positief.

Aanmelden voor BBL carrousel
Gezamenlijk draagt Technicum met het BBL carrousel bij aan de oplossing voor het tekort aan technisch personeel. Als je interesse hebt in deelname aan het BBL carrousel dan kun je jezelf aanmelden via het aanmeldformulier. Ook bedrijven kunnen doormiddel van dit formulier een reactie sturen of meer informatie opvragen.