Tech-aandelen doen het goed op AEX-index in 2021

De AEX-index rondde op maandag 29 maart 2021 in de ochtend kort na de opening van de Amsterdamse beurs de kaap van 700 punten. Dat is een unieke gebeurtenis. Voor het eerst sinds het barsten van de internetzeepbel in september 2000 heeft de index deze grens weer doorbroken. Door de coronacrisis kreeg de AEX net als andere beurzen in de wereld te maken met een behoorlijke dip.

Coronacrisis

De financiële markten werden hard geraakt door de coronacrisis vanwege de onzekerheden die deze crisis voor de markten veroorzaakte. Inmiddels is het vertrouwen in een herstel toegenomen. Aan het einde van de maand oktober van 2020 was sprake van een behoorlijke stijging in de aandelenkoersen. Veel beleggers zijn positiever over de toekomst. Bovendien houdt ook de Europese Centrale Bank de rente al tijden laag. Beleggen is daardoor interessanter dan bijvoorbeeld sparen op een spaarrekening. Mensen die hun geld willen vermeerderen gaan daarom beleggen.

Tech-aandelen

Daarin valt op dat met name de tech-aandelen zoals ASML en Adyen populair zijn geworden. De AEX is tijdens de economische crisis een soort tech-index geworden. Daarbinnen is ASML het belangrijkste aandeel.  Tech-aandelen doen het nu goed in 2021. Ook in het afgelopen jaar zijn aandelen van grote technologische bedrijven populair. Het afgelopen half jaar weet Shell te profiteren van het herstel op de oliemarkt. Shell is naast ASML het grootste aandeel op de AEX. De beurzen lijken langzaam maar zeker uit de dip te geraken.

Werkgelegenheid in de techniek

Interessant is dat de ontwikkelingen op de beurs voor een groot deel te vergelijken zijn met de markten en sectoren in de praktijk. In de techniek is namelijk een duidelijk opleving te zien. Bedrijven in de techniek hebben het drukker en kunnen hun orderportefeuille zien groeien. De werkloosheid is met name in de technologie heel beperkt. Er staan juist veel vacatures open in de technologie. Veel verschillende uitzendorganisaties zoals Technicum zetten daarom vacatures open in verschillende technische functies. De werving van technisch personeel krijgt op de arbeidsmarkt veel aandacht.