In 2018 staat de woningmarkt onder druk. Er zijn weinig woningen te koop waardoor de prijzen van woningen verhoudingsgewijs sterk kunnen stijgen. De gemiddelde woningprijs in 2018 ligt daardoor hoger dan 2017. Voor taxateurs van woningen is er echter zeker nog werk op de woningmarkt. Het taxeren van woningen komt echter wel steeds verder onder druk te staan. Mensen die woningen willen verkopen oefenen een bepaalde druk uit om een bepaalde waarde vast te leggen voor een woning. In het Dagblad Trouw stond vrijdag 14 september 2018 een artikel over het taxeren van woningen door taxateurs. Dit artikel is gebaseerd op informatie van de makelaarsverenigingen NVM en VBO Makelaars.
Zowel banken, huizenkopers als hypotheekadviseurs zouden een bepaalde druk op de taxateurs leggen om een zo hoog mogelijke waarde aan huizen toe te kennen. Met name de kritische taxateurs die lager taxeren dan de belanghebbenden wensen komen hierdoor in moeilijkheden. Deze taxateurs zouden dan bijvoorbeeld niet worden betaald of toekomstige opdrachten mislopen. Taxateurs die wel een hoge waarde aan woningen toekennen kunnen echter rekenen op nieuwe opdrachten. Dat zorgt er voor dat de woningprijzen kunstmatig omhoog worden gebracht terwijl een eerlijke taxatie een lagere waarde in kaart zou brengen. Deze ontwikkeling zou vooral aan de orde zijn in gebieden in de grote steden en daaromheen.
Volgens het dagblad Trouw zouden in 2017 ongeveer 20 tot 25 procent extra taxatierapporten om die reden zijn afgewezen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) herkent dit verschijnsel op een oververhitte huizenmarkt. Vlak voor de huizencrisis en economische crisis was er ook al sprake van deze praktijken. Om escalatie van deze misstanden te voorkomen is toen bepaald dat alle taxaties door het onafhankelijke Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) gecontroleerd moeten worden.