De tarieven van openbare laadpalen kunnen sterk verschillen. Zelfs in een straat of in een wijk kunnen de tarieven aanzienlijk uiteenlopen. Dit komt naar voren uit een onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond geeft aan dat de prijzen voor consumenten niet altijd duidelijk zijn. Je kunt een elektrische auto opladen met een laadpas. Als iemand geen laadpas heeft zal men een QR-code moeten scannen en een app moeten downloaden om een auto elektrisch op te laden. Als men dat doet verschillen de prijzen aanzienlijk. De laadprijzen verschillen ook voor mensen met een laadpas met een variabel tarief. Als voorbeeld wordt het Noord-Hollandse Hoofddorp genoemd. Hier loopt het verschil in laadprijs op tot 0,28 euro op een stuk van 200 meter.
Wat kost een laadsessie?
Volgens de Consumentenbond scheelt dat consumenten 14 euro op een laadsessie van 50 kilowattuur (kWh). Per stad lopen de prijzen ook behoorlijk uiteen. Gemiddeld betalen consumenten met een elektrische auto in Amsterdam, Den Haag of Nijmegen 0,33 euro per kWh. In de steden Almere en Haarlem betalen eigenaren van een elektrische auto ongeveer het dubbele namelijk 0,61 euro per kWh. Verder hebben tientallen steden in Nederland maat één leverancier van stroom via laadpalen voor elektrische auto’s. Deze leveranciers hebben een monopolie en de vraag is dan of dat voor consumenten wel zo gunstig is. De Consumentenbond benadrukt dat bedrijven verplicht duidelijkheid moeten geven over de tarieven van openbare laadpalen. Deze tarieven kunnen duidelijk worden gemaakt via bijvoorbeeld stickers of QR-codes. Voor consumenten blijken de prijzen voor oplaadtarieven in de praktijk lang niet altijd duidelijk.
Tarieven onduidelijk
Er werden door de consumentenbond tientallen laadpalen gecontroleerd en daarbij werd de conclusie getrokken dat de QR codes in de praktijk lang niet altijd functioneren. Dit heeft Sandra Molenaar de directeur van de Consumentenbond benoemd. In een toelichting geeft ze aan “Je komt niet uit bij de tarieven of je moet je eerst registreren. Dat is omslachtig.” Verder kunnen eigenaren van een elektrische auto ook gebruik maken van een laadpas met een vast tarief. Het is echter wel lastig en tijdrovend om uit te zoeken welke laadpas het laagste tarief geeft voor het opladen van elektrische voertuigen. In de praktijk zijn er namelijk wel honderden laadpassen. Elke laadpas heeft eigen voorwaarden en tariefopbouw. Voor consumenten zou meer duidelijkheid wel op zijn plaats zijn.