Tachtig procent zzp’ers spaart geen vakantiegeld in 2017

Veel zelfstandigen zonder personeel hebben geen regeling getroffen voor hun vakantiegeld. In totaal gaat het zelfs om acht op de tien zzp’ers. Ondanks het feit dat deze zzp’ers geen vakantiegeld sparen gaan de meeste zzp’ers gemiddeld vier keer op vakantie per jaar. Dit komt naar voren uit een enquête die GfK heeft gehouden in opdracht van ABN Amro. Hierbij werden 525 zzp’ers benaderd. Het overgrote deel van de respondenten is actief in de zakelijke dienstverlening, dit was zo’n 22 procent. Ongeveer 10 procent was actief in de detailhandel en 9 procent in de bouw. Het overige deel is actief in andere sectoren. Op vrijdag 18 augustus 2017 werden de resultaten hiervan bekend gemaakt. Er zijn ook zzp’ers die wel rekening houden met vakantiegeld. Ongeveer negen procent van deze groep geeft aan dat ze het vakantiegeld meenemen in de berekening van het uurtarief.

Ongeveer vijftien procent van de zzp’ers die benaderd zijn voor het onderzoek geeft aan dat ze iedere maand geld reserveren voor vakanties. In de vakantieperiode hebben de zzp’ers meestal geen omzet als ze geen werk kunnen uitvoeren. Ondanks dat verwacht ongeveer 93 procent van de zelfstandigen helemaal geen omzet mis te lopen op vakantie. Een aantal zzp’ers kunnen namelijk ook nog in de vakantie werkzaamheden uitvoeren doormiddel van een laptop en een smartphone.

Sectoreconoom Madeline Buijs van ABN Amro geeft aan dat er veel zzp’ers zijn die niet sparen voor hun pensioenen. Ook zijn er nog steeds veel zzp’ers die geen geld op zij leggen voor een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Een groot aantal zzp’ers ziet hun omzet toenemen. In totaal ziet 27 procent haar omzet toenemen de komende tijd. Daardoor zijn veel zzp’ers positief over hun financiële toekomst. Ze verwachten een omzetgroei door een groei in hun uurtarief.