Tachtig procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht in derde kwartaal 2021

Het overgrote deel van de woningen die verkocht worden gaan weg tegen een hogere prijs dan de oorspronkelijke vraagprijs. Ongeveer 80 procent van de huizen die in het derde kwartaal zijn verkocht in Nederland zouden tegen een hogere prijs zijn verkocht dan de vraagprijs. Dit komt naar voren uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Doordat er steeds meer geboden wordt op woningen zijn ook de gemiddelde woningprijzen verder omhoog gegaan. In het afgelopen kwartaal zijn de woningprijzen ruim 19 procent hoger geworden dan in dezelfde periode vorig haar.

Dit geeft natuurlijk een vertekend beeld. Het aanbod aan woningen die te koop staan is heel beperkt. Dat zorgt er voor dat mensen die heel graag een woning willen kopen bereid zijn om meer te betalen. De biedingen op woningen worden hoger. In de afgelopen drie maanden heeft men gemiddeld 8,6 procent meer betaald dan de vraagprijs van een woning. Met name bij tussenwoningen is de verkoopprijs hoger uitgevallen dan de vraagprijs. Hier was een verschil van 10,7 procent geconstateerd door de NVM. Bij andere soorten woningen was het verschil kleiner.

Zo werd bij vrijstaande woningen gemiddeld 4,1 procent meer betaald. De prijzen schieten verder omhoog als mensen bang zijn dat andere kopers er met de woning vandoor gaan. Er worden daardoor meer risico’s genomen en hogere biedingen uitgebracht. Mensen zijn bereid om in de financiering de grenzen op te zoeken. Dat is echter lang niet altijd verstandig want als het aanbod aan woningen toeneemt of de rente wordt verhoogd op hypotheken dan kan dat een effect hebben op de woningmarkt. Met een hogere rente kan men minder geld lenen voor een woning en bij een groter aanbod is de keuze groter en zullen de prijzen vaak ook langzaam maar zeker lager worden. Er is nog veel onduidelijk over de toekomst van de woningmarkt.