Tabaksfabrikant Philip Morris wil rookverbond maar geen verbod op E-sigaretten en andere vervangende producten

Philip Morris is een bekende producent van rookwaar. Hoewel het bedrijf al geruime tijd sigaretten en andere rookproducten produceert weet het bedrijf net als bijna iedereen dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Toch is het bedrijf voor een groot deel van haar inkomsten afhankelijk van de verkoop van producten die schadelijk zijn voor de gezondheid en onder andere longkanker kunnen produceren. Opmerkelijk was echter wel de oproep van het bedrijf vorige week voor een algeheel rookverbod. Daarbij werd echter niet aangegeven dat vervangende producten zoals elektronische sigaretten nog wel verkocht mogen worden. Je zou je af kunnen vragen waarom Philip Morris niet gewoon stopt met de productie van sigaretten en shag. Dat doet het bedrijf dus niet. In plaats daarvan blijft het bedrijf haar productie handhaven en weet het bedrijf eigenlijk zelf ook wel dat sigaretten nooit helemaal verboden zouden kunnen worden.

Desondanks zou het verbod op sigaretten in de toekomst voor Philip Morris voordeel op kunnen leveren. Het bedrijf is namelijk zeer actief in de ontwikkeling en productie van andere vervangende rookwaar zoals de eerder genoemde E-sigaretten. Door een algeheel verbod op de standaard sigaretten en shag zal de vraag naar E-sigaretten waarschijnlijk enorm toenemen. Philip Morris zou door een verbod dus in de toekomst waarschijnlijk een groot marktaandeel kunnen krijgen in elektronische rookwaar. Deze vervangende producten zijn minder ongezond dan de conventionele rookproducten maar blijven desondanks schadelijk voor de gezondheid voor de personen die ze gebruiken. Op dit moment is ongeveer een kwart van de productie van Philip Morris gericht op e-sigaretten en andere producten waarbij minder schadelijke stoffen vrijkomen.

Hierbij kun je denken aan producten waarbij tabak wordt verhit maar niet verbrand. Over vier jaar wil het bedrijf dat ongeveer de helft van haar productie gericht is op deze producten. Dat betekent dat over tien jaar ongeveer de gehele productie van het bedrijf kan zijn overgeschakeld op e-sigaretten en dergelijke vervangende rookwaar. Een verbod op conventionele producten zoals sigaretten en shag zou het bedrijf daarom vooral vanuit economisch oogpunt heel goed uitkomen. Dat maakt duidelijk dat de oproep van een verbond op sigaretten vanuit een heel ander oogpunt moet worden bekeken dan vanuit het moreel ethische oogpunt.