Stijging in verkoop recreatiewoningen in 2015

In 2015 is de verkoop in de recreatiewoningen toegenomen in Nederland. Ten opzichte van 2014 was er zelfs sprake van een verdubbeling in de verkoop. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft vrijdag 29 juli 2016 de cijfers bekend gemaakt over de verkoop van vakantiewoningen in Nederland. Daaruit komt naar voren dat in 2015 in totaal 3.130 nieuwe of bestaande vakantiewoningen verkocht zijn in Nederland. In 2014 werden in Nederland nog ongeveer 1.750 recreatiewoningen verkocht.

Vanaf 2004 werden in Nederland ieder jaar gemiddeld 1.850 recreatiewoningen verkocht volgens de NVM. Het aantal verkochte vakantiewoningen lag in 2015 aanzienlijk hoger. Vakantiewoningen zijn weer een populaire investering. Doordat er meer vraag is naar vakantiewoningen stijgt ook de gemiddelde aanschafprijs van deze woningen met procenten. In 2015 lag de verkoopprijs van een vakantiewoning in Nederland ongeveer acht procent hoger dan de gemiddelde prijs in 2014. Volgens een woordvoerder van de NVM worden vakantiewoningen beschouwd als een alternatieve belegging voor spaargeld. Mensen krijgen weinig rendement uit hun spaargeld op de bank. Ook obligaties leveren nauwelijks wat op. De aandelenmarkt is volgens veel mensen nog risicovol. Vakantiewoningen worden daarom als een stabielere belegging beschouwd.

De regionale verschillen zijn echter groot. Vooral op de Veluwe, Zeeland en de Utrechtse Heuvelrug worden veel vakantiewoningen verkocht. Ook de kust van Noord-Holland doet het goed. Veel potentiële kopers zijn met name op zoek naar een vakantiewoning die in de buurt van een bos gelegen is of bij het strand. Ook de nabijgelegen voorzieningen zijn een belangrijke factor.

Reactie van Technisch Werken
Particulieren gebruiken een vakantiewoning ook voor zichzelf en de eigen familie als onderkomen om vakantie in te vieren. Vaak zijn vakantiewoningen in een bepaald park gesitueerd en is men meestal niet vrij van erfpacht of bepaalde contracten met de eigenaren van het park. Over het algemeen dient men een verhuurcontract af te sluiten met de eigenaren van het park. Dat heet ook wel een verhuurclausule en schept de nodige verplichtingen. Men zal in het geval van een verhuurclausule altijd een bepaald deel moeten afstaan aan het park. Vakantiewoningen die in eigen beheer kunnen worden verhuurd zijn vaak heel kostbaar in aanschaf.