Sterke stijging hypotheekschuld in derde kwartaal 2021

In het derde kwartaal van 2021 is de hypotheekschuld in Nederland in totaal 10,9 miljard euro gestegen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dit is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS de sterkste stijging sinds het derde kwartaal van 2007. Volgens het CBS staat er in Nederland een totaalbedrag aan 775,6 miljard euro aan hypotheken open. De inkomens van huishoudens zijn volgens het CBS ook gestegen. In het derde kwartaal van 2021 lag het zogeheten reëel beschikbaar inkomen van huishoudens 2,9 procent hoger dan een jaar eerder.

De stijging in het beschikbaar inkomen is het gevolg van hogere lonen. In veel cao’s zijn ook hogere lonen vastgelegd. Daarnaast stromen werknemers op hogere lonen binnen bedrijven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet ook naar wat mensen kunnen kopen voor hun inkomen. De inkomsten van huishoudens worden daarom ook gecorrigeerd voor prijsstijgingen. Ten opzichte van een jaar geleden is de totale beloning van werknemers met 4,8 procent gegroeid.

Daarnaast is ook de werkgelegenheid toegenomen. het aantal gewerkte uren groeide met 4,3 procent en het aantal banen was ook met 3 procent gestegen. Het is niet verwonderlijk dat er meer gewerkt worden. bedrijven hebben het heel druk. Ze hebben meer personeel nodig nu de economie begint aan te trekken. De toename in werkgelegenheid is onder andere goed merkbaar in de bouw, installatietechniek, elektrotechniek maar ook in de werktuigbouwkunde en staalconstructie.