Stedin: helft nieuwbouwwoningen in Utrecht en Zuid-Holland heeft geen gasaansluiting meer in 2018

Op dit moment heeft ruim de helft van de nieuwbouwwoningen in de provincies Utrecht en Zuid-Holland geen aardgasaansluiting meer. Dat komt omdat vanaf 1 juli 2018 voor 56 procent van alle nieuwbouwprojecten in die regio’s geen aardgasaansluiting meer is aangevraagd. Dit bericht werd vrijdag 2 november 2018 bekend gemaakt door netbeheerder Stedin. Deze netbeheerder heeft een goed beeld van de aansluitingen voor aardgas omdat bij deze netbeheerder alle aanvragen voor aansluitingen op het stroom- en aardgasnet binnenkomen.

In 2017 werden aardgasaansluitingen aangevraagd voor 36 procent van de nieuwbouwwoningen in het gebied waar Stedin voor verantwoordelijk is. De meeste aardgasvrije woningen werden in verhouding gebouwd in de regio Spijkenisse. In die regio werden alle
nieuwbouwwoningen aardgasloos gebouwd. Ook in andere regio’s werden veel aardgasvrije woningen gebouwd. Zo was in Wijk bij Duurstede 97 procent van de nieuwbouwwoningen aardgasvrij en in Rotterdam kwam het percentage aardgasvrije nieuwbouwwoningen op en 93 procent.

Vanaf 1 juli 2018 zijn netbeheerders in Nederland niet meer verplicht om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het aardgasnet. Dit zou moeten worden uitgelegd als een soort verbod op het aanbrengen van nieuwe aardgasaansluitingen naar woningen. In de praktijk wordt deze bepaling echter niet als verbod gehanteerd. Stedin heeft aangegeven dat in het afgelopen kwartaal nog is gestart met de bouw van 1.939 woningen die nog zullen worden verwarmd met aardgas. Deze woningen hebben dus ook een aardgasaansluiting. Dit is in strijd met de richtlijnen van de overheid op het gebied van de energietransitie.