Startup Wright Electric maakt nieuwe motor voor elektrisch vliegtuig in 2018

Wright Electric is een dochterbedrijf van easyJet en houdt zich bezig met de ontwikkeling van een elektrisch vliegtuig. Inmiddels is het bedrijf er in geslaagd om een nieuwe motor te ontwikkelen waarmee het elektrisch vliegen in de toekomst commercieel mogelijk moet worden gemaakt. voor de ontwikkeling van deze motor heeft het bedrijf een patent aangevraagd.

Elektrische vliegtuigmotor
Inmiddels is het Amerikaanse concern gestart met de ontwikkeling en bouw van een elektrische motor die geplaatst moet worden in een vliegtuig waarin negen mensen kunnen worden vervoerd inclusief de piloot. Het is de bedoeling dat dit elektrische vliegtuig in 2019 afgebouwd wordt en haar eerste vlucht zal maken. De aandrijving van het elektrische vliegtuig zal vier keer zo sterk moeten zijn dan de huidige aandrijving die wordt gebruikt voor de elektrische tweezitter die het bedrijf al heeft ontwikkeld.

Energietransitie in de luchtvaart
De energietransitie in de transportsector is in volle gang. Er zijn al elektrische fietsen, elektrische auto’s, vrachtauto’s en kleine elektrische vliegtuigen. Het elektrisch vliegen is op dit moment nog niet een volledige branche. Een aantal bedrijven en startups houden zich bezig met de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen. Het is nog onzeker of elektrisch vliegen in de toekomst op grote schaal commercieel kan worden doorgevoerd.

Biokerosine
Een groot probleem met elektrisch vliegen is het gebruik van grote batterijen. Voor grote passagiersvliegtuigen zijn enorme batterijen nodig. Dat maakt een vliegtuig bovendien aanzienlijk zwaarder. Om die reden zijn sommige luchtvaartmaatschappijen zoals KLM gericht op het gebruik van biokerosine als brandstof voor vliegtuigen.