Starters investeren gemiddeld 39.000 euro aan eigen geld in aankoop woning in 2018

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft maandag 9 juli 2018 bekend gemaakt dat starters op de woningmarkt gemiddeld 39.000 euro aan eigen geld inbrengen voor de aankoop van een woning. Dit geld zou gemiddeld worden ingebracht voor woningen met een aankoopsom van rond de 280.000 euro. Het HDN heeft gebruik gemaakt van gegevens uit een analyse over het tweede kwartaal van dit jaar. HDN is een organisatie die ontstond op basis van een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. Gemiddeld worden door het HDN ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland geregistreerd.

Minder starters kopen een huis
Het aantal starters dat daadwerkelijk tot het aankopen van een woning overgaat blijft achter volgens de HDN. In totaal neemt het aantal starters dat een hypotheekaanvraag indient af ten opzichte van 2017. In het tweede kwartaal van 2018 was er zelfs sprake van een daling van 10 procent minder hypotheekaanvragen ten opzichte van een jaar eerder. HDN geeft een aantal oorzaken voor deze daling. Allereerst zijn de huizenprijzen de afgelopen tijd gestegen. Deze stijging komt voor uit de krapte op de woningmarkt.

Woningaanbod is laag
Er zijn weinig woonhuizen beschikbaar in bepaalde regio’s waardoor de prijzen van woningen omhoog gaan. Ook zorgt de lage hypotheekrente er voor dat de woningprijzen omhoog gaan. Mensen kunnen namelijk meer lenen voor woningen. Toch hebben starters hier niet direct profijt van omdat ze vaak een behoorlijk bedrag aan eigen geld moeten meebrengen bij de aanschaf van een woning. Dit eigen geld is voor sommige starters moeilijk op te brengen. Mensen die een woning hebben verkocht beschikken vaak over meer financiële middelen.

Hypotheken voor starters
Gemiddeld werd één op de drie hypotheekaanvragen gedaan door een starter. In 2017 waren nog gemiddeld vier op de tien hypotheekaanvragen afkomstig van starters op de woningmarkt. Ook hier is sprake van een daling. Deze daling komt uit op negen procent. Toch gaat het met het totale aantal hypotheekaanvragen goed. In het tweede kwartaal steeg het aantal hypotheekaanvragen juist met ruim 5 procent. Dat heeft echter niet zozeer te maken met een stijging in de woningverkoop. Veel hypotheken werden juist overgesloten vanwege de gunstige lage hypotheekrente.

Lange lage hypotheekrente
De meeste starters en oversluiters hebben de voorkeur voor een hypotheek met een lange rentevaste periode omdat de rente laag is. Met een lange rentevaste periode bedoelt men een periode van vijftien tot twintig jaar waarin de hypotheekrente ongewijzigd blijft.