Starters hebben het lastig op woningmarkt medio 2023

De woningmarkt in Nederland is niet gunstig voor starters. Dat komt omdat er sprake is van een krapte op de woningmarkt. Deze krapte blijft aanhouden en zorgt er voor dat mensen die wat meer geld te besteden hebben gaan overbieden. Voor starters is dat een hele ongunstige ontwikkeling omdat deze groep vaak weinig eigen geld heeft omdat ze geen woning hebben verkocht.

NVM

Het aantal overbiedingen is volgens de Nederlandse Vereniging voor Makelaars behoorlijk gestegen in het eerste kwartaal. De NVM geeft aan dat er in 30 procent van de woningverkopen is overboden. Dat percentage ligt echter aanzienlijk lager dan in het eerste kwartaal van 2022 toen in 80 procent van de gevallen werd overboden. Het aantal overbiedingen neemt dus al af. Dat maakt duidelijk dat de woningmarkt aan het afkoelen is.

Woningmarkt en starters

Toch is er nog geen reden voor vreugde onder de starters op de woningmarkt. Het aanbod aan woningen blijft in Nederland namelijk nog heel beperkt. Gemiddeld lag de verkoopprijs van een woning in de maanden juli, augustus en september ongeveer 0,2 procent boven de vraagprijs. In het derde kwartaal van dit jaar werd 45 procent van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Ondanks alle maatregelen voor starters heeft deze groep het nog steeds lastig op de woningmarkt. De woningen gaan natuurlijk naar de hoogste bieders en meestal kunnen starters niet meedoen aan de overbiedingen in verband met hun beperkte budget.