Stakingen bij Tata Steel IJmuiden op vrijdag 12 juni 2020

Op vrijdag 12 juni 2020 vinden nieuwe werkonderbrekingen plaats bij Tata Steel in IJmuiden. Deze stakingen vinden specifiek plaats bij de verladers van de bootcontainers. Ook heeft een deel van het personeel dat in het magazijn werkt het werk neergelegd. De keuze van de afdelingen is niet toevallig. De FNV heeft de keuze bewust gemaakt. deze afdelingen zouden namelijk een verhoogd risico lopen om naar het buitenland te worden uitbesteed. Dit heeft vakbondbestuurder Roel Berghuis bekend gemaakt.

In totaal zijn bij de stakingen ongeveer 100 werknemers van Tata Steel betrokken. Het is de tweede grote staking in een week tijd bij de staalproducent. Woensdag legden medewerkers van de ertsvoorbereiding van het bedrijf het werk al neer. Er is veel onrust onder het personeel van Tata Steel. Deze onrust is toegenomen door het vertrek van directeur Theo Henrar vorige maand.

Deze directeur was voor veel medewerkers van het bedrijf een belangrijke belangenbehartiger voor het behoud van banen in Nederland. Er staat een reorganisatie gepland bij het bedrijf. Deze zou plaatsvinden aan het einde van 2020. Veel mensen zijn bang dat door de reorganisatie veel banen verdwijnen. De vakbonden proberen met de stakingen duidelijk te maken hoe belangrijk het personeel in Nederland is voor het bedrijf.