Staken in het onderwijs is niet een oplossing eind januari 2020

Hoewel een groot aantal scholen ook vrijdag 31 januari 2020 gesloten is vanwege een staking in het onderwijs zijn er ook andere geluiden te horen. Er zijn namelijk ook scholen en leerkrachten die er bewust voor kiezen om wel de school open te houden en les te geven. In de media verschijnen verschillende berichten hierover. Onder andere op de website nu.nl zijn een aantal docenten aan het woord die er bewust voor kiezen om wel les te geven. Staken wordt door deze leerkrachten niet als oplossing beschouwd.

Dat is een hele correcte instelling. Doormiddel van staken wordt namelijk de druk niet bij de overheid opgevoerd maar juist bij de ouders, gastouders en de buitenschoolse opvanglocaties. Deze verschillende groepen zijn de stakingen in het onderwijs dikwijls meer dan zat. Er heerst onbegrip. Kinderopvanglocaties, en buitenschoolse opvang hebben het al zeer druk de afgelopen tijd. Dat komt onder andere vanwege het feit dat steeds meer mensen aan het werk zijn gekomen. Daardoor is er meer behoefte aan kinderopvang. Geen wonder dat men tijdens de stakingen niet meer weet waar men de kinderen moet onderbrengen. Ouders blijven noodgedwongen thuis en dat kost vrije dagen.

De stakingen in het onderwijs zijn daarnaast vooral gericht op meer geld. Als er meer geld zou zijn voor het onderwijs zouden de problemen automatisch worden opgelost. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Andere sectoren zouden er ook wel meer geld bij willen hebben maar kunnen dat eerst ook vergeten. De houding van de stakende docenten kan bovendien op weinig bijval rekenen omdat er in het onderwijs al extra geld beschikbaar is gekomen. De leerkrachten schreeuwen tijdens hun optochten ‘genoeg is genoeg’ maar wanneer hebben ze eigenlijk genoeg? Nog meer vrije dagen, nog meer vakanties en nog meer geld. Doe gewoon je werk net als de rest van werkend Nederland.