Staatssecretaris vindt onzekerheid over modelovereenkomsten zzp’ers onterecht

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is het niet een met de reacties van bedrijven en zzp’ers op de modelovereenkomst. Vanuit het mkb werd gesproken over een ‘bloedbad’ omdat de belastingdienst van de ongeveer 4.500 ingediende modelovereenkomsten slechts 370 had goedgekeurd. Daarnaast moet een groot deel van de modelovereenkomsten nog worden beoordeeld door de belastingdienst. Eerder had de belastingdienst aangegeven dat men ongeveer 6 weken moest wachten op een uitslag over een modelovereenkomst. In de praktijk blijkt dit echter veel langer te zijn en moeten bedrijven en zzp’ers soms wel 11 weken wachten totdat er uitslag is over de ingediende modelovereenkomst.

Modelovereenkomst in plaats van VAR-verklaring
Door deze lange wachttijd en de grote hoeveelheid afgekeurde modelovereenkomsten zijn verschillende mkb-bedrijven en zzp’ers ontevreden over de werkwijze met modelovereenkomsten. Ze zien nog geen voordelen ten opzichte van de verklaring arbeidsrelatie (VAR-verklaring). Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vindt de reacties van de zzp’ers en bedrijven voorbarig. Dit heeft de staatssecretaris gemeld in gesprek met opinieblad Forum van VNO-NCW. Op dit moment zijn er volgens Wiebes tien algemene modelovereenkomsten zijn en vijftig overeenkomsten voor sectoren beschikbaar. Met deze modelovereenkomsten zouden de bedrijven en zzp’ers in Nederland aan de slag moeten kunnen.

Reactie van Technisch Werken
Belangrijk is dat de schijnconstructies effectief worden aangepakt in Nederland. Een deel van de weerstand van de zzp’ers en bedrijven komt voort uit het feit dat veel schijnconstructies uit het verleden nu niet meer worden geaccepteerd. De modelovereenkomst maakt de arbeidsrelaties namelijk nog beter inzichtelijk dan de VAR-verklaring in het verleden. Geen wonder dat veel zzp’ers nu met hun opdrachtgevers overleggen. Ze moeten naar de belastingdienst een duidelijk beeld scheppen over hun projecten en mogen niet als werknemers worden beschouwd door hun opdrachtgever. Een zzp’er moet echt met eigen werkkleding duidelijke projecten uitvoeren in opdracht van een bedrijf.