Staalsector Amerika dient aanklacht in tegen staalheffing in 2018

Een Amerikaanse belangengroep die opkomt voor de staalsector heeft een aanklacht ingediend tegen de Amerikaanse importheffingen op staal die zijn ingevoerd door de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens de American Institute for International Steel (AIIS) is de aanklacht de eerste juridische procedure die is gestart om de controversiële maatregelen van de Amerikaanse regering ongedaan te maken.

Importheffingen op staal
Voor het invoeren van de importheffingen op staal heeft de Amerikaanse president gebruik gemaakt van een wet uit de jaren zestig. Deze wet maakt het invoeren van handelsbarrières mogelijk als er sprake is van een gevaar voor de nationale veiligheid. Volgens de AIIS maakt de Amerikaanse president door het gebruik van de wet inbreuk op de Amerikaanse grondwet. Door deze werkwijze en het gebruik van deze wet trekt de Amerikaanse president wetgevende bevoegdheden rond internationale handel naar zich toe. Het is echter niet aan de president om een dergelijke wet daarvoor te gebruiken. De wetgevende bevoegdheden met betrekking tot de internationale handel zijn namelijk voorbehouden aan het Amerikaanse Congres en de Amerikaanse grondwet.

Negatief effect op staalsector
Door de importheffingen lopen de staalprijzen op aldus de AIIS. Veel bedrijven in de staalsector zijn niet zelfvoorzienend en kunnen niet zonder staal uit Europa. De staalbedrijven moeten de hogere prijzen voor staal nu zelf betalen. De importheffingen maken bovendien Amerikaanse producten uit de staalindustrie duurder want de heffingen moeten worden doorberekend aan de afnemers oftewel de klanten. Daardoor werken de importheffingen negatief door. Bovendien hebben verschillende landen ook al tegenmaatregelen afgekondigd en ingevoerd met betrekking tot Amerikaanse producten.
Daardoor worden ook importheffingen in onder andere China en Europa in rekening gebracht voor Amerikaanse producten. Er is wereldwijd een handelsconflict ontstaan waarin Amerika een belangrijke rol speelt. De importheffingen op staal die Amerika zelf heeft opgelegd blijken nu ten nadele te zijn van de Amerikaanse staalbedrijven die president Trump juist wilde beschermen tegen de internationale concurrentie in de staalindustrie.