Staalprijzen omhoog in 2017

Wereldwijd is er sprake van een stijging van de staalprijzen. De ABN AMRO verwacht dat deze stijging de komende tijd zal worden voortgezet. Dit heeft de bank bekend gemaakt in haar Industriële Metalen Monitor die afgelopen maandag 5 december werd gepubliceerd. Volgens de ABN AMRO neemt de vraag naar staal toe in de autobranche. Ook in de bouwsector is sprake van een stijgende vraag naar staal. Omdat de bedrijven in deze sector het steeds drukker krijgen zal de vraag naar staal blijven toenemen.

Een andere hoopvolle ontwikkeling zijn de plannen van de Chinese overheid. Deze overheid heeft namelijk verschillende stimuleringsplannen bedacht. Ook de Amerikaanse overheid heeft verschillende plannen doorgevoerd die gunstig uitpakken voor de staalsector. China is van plan om de overcapaciteit aan te pakken maar daarvoor is echter volgens de ABN AMRO weinig bewijs geleverd. De staalproductie van China blijft toenemen en daarnaast is er ook sprake van een toename van de import van ruwe materialen.

Gelukkig neemt de export van staal uit China af. Dat is gunstig voor andere markten in de wereld die staal verkopen. De daling van de export van Chinees staal komt onder andere door de beschermende maatregelen die andere landen hebben doorgevoerd. Zo hebben de VS en Europa de importheffingen op Chinees staal verhoogd. Tot slot is de binnenlandse vraag naar staal in Nederland aan het verbeteren. Dit zorgt er voor dat er minder aandacht is voor exportmarkten.