Staalprijs blijft in 2015 laag

Aan het begin van 2015 is de staalprijs in Nederland bijna met vijfentwintig procent in gezakt. Ook voor de rest van dit jaar verwacht men niet dat de staalprijs zal stijgen. Dit werd maandag 10 augustus 2015 gemeld door het economisch bureau van ABN Amro. Met name in China en in Latijns-Amerika is de staalprijs gedaald. De daling in de staalprijs heeft vooral te maken met het grote aanbod van staal op de markt. Verder is in China weinig binnenlandse vraag naar staal. De Chinese staalbedrijven krijgen steeds grotere voorraden en exporteren hun overschot aan staal naar andere landen.

Importmaatregelen
De Verenigde Staren en de Europese Unie hebben verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat hun markt wordt overspoeld met goedkoper Chinees staal. De importmaatregelen moeten er voor zorgen dat de eigen staalmarkt wordt beschermd. Het overschot aan staal vormt echter wel een groot probleem in de staalmarkt wereldwijd.

Vraag naar grondstoffen daalt
Omdat de vraag naar staal is afgenomen is ook de vraag naar grondstoffen voor de staalproductie gereduceerd. Dit heeft tot gevolg dat er minder vraag is naar ijzererts, schroot en cokeskolen. De vraag naar deze grondstoffen is dusdanig laag dat gemiddeld 23 procent minder voor deze grondstoffen wordt betaald.

Reactie van Technisch Werken
De technische sector maakt in 2015 een behoorlijke groei door. Met name in de bouw, elektrotechniek en installatietechniek is sprake van een toename in de werkgelegenheid. De werktuigbouwkunde blijkt echter veel minder groei door te maken en dat is jammer want veel bedrijven merken hier de gevolgen van. De staalmarkt is sterk afhankelijk van de staalbouw en werktuigbouwkunde. Als de bedrijven in de staalbouw en werktuigbouwkunde een groei doormaken zal ook de staalproductie aantrekken. Over het algemeen komt de staalbouw en werktuigbouwkunde achter de bouw aan als het gaat om de marktontwikkeling. Daarom is de verwachting dat ook de komende tijd deze sector een groei zal doormaken.