Staalmarkt Europa onvoldoende beschermd in 2016

De Europese staalmarkt is onvoldoende beschermd tegen de aanhoudende wereldwijde overcapaciteit in de staalsector. Wereldwijd wordt er ten opzichte van de vraag te veel staal geproduceerd. Daar hebben ook staalbedrijven in Europa last van. De vraag naar staal is in Europese landen nog beperkt en de Europese staalbedrijven kunnen prima in die vraag voorzien. Omdat Europa de eigen staalmarkt nog onvoldoende beschermd zal de import van staal uit andere landen zoals bijvoorbeeld China toenemen. Dat heeft staalfederatie Eurofer vrijdag 15 juli 2016 bekend gemaakt.

Het staalverbruik is in de EU gestegen in het eerste kwartaal van 2016 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. De stijging komt uit op 3,1 procent. De stijging in het staalverbruik is een gevolg van de economische groei die in Europa steeds meer merkbaar is in de staalconstructie en werktuigbouwkunde. Hoewel het staalverbruik is toegenomen met 3,1 procent nam de invoer van staal uit ander landen echter toe met 24 procent. De leveringen van staal daalden binnen de EU met 1 procent. Vooral andere staalproducerende landen weten te profiteren van de stijgende vraag naar staal op de Europese markt. Naast China zijn er ook andere staalproducerende landen die in Europa staal verkopen. Hierbij kan men denken aan Wit-Rusland, Zuid-Korea, Iran, Rusland, Japan en Oekraïne. De markt is volgens Eurofer behoorlijk open in Europa en daardoor aantrekkelijk voor andere staalproducerende landen.

Reactie van Technisch Werken

Europa heeft een aantal grote staalproducenten die hoogwaardige staalproducten maken. Het grote probleem is echter dat Europese lonen ten opzichte van de lonen in opkomende economieën vrij hoog liggen. Daardoor zijn Europese staalproducenten vrij duur. Daar komt nog bij dat Europese bedrijven aan strenge regels moeten voldoen op het gebied van veiligheid en milieu.  Dit alles zorgt er voor dat Europese bedrijven een kostbare bedrijfsvoering hebben. Staalproducenten in andere landen hebben op het gebied van prijs dikwijls een betere concurrentiepositie.  Geen wonder dat Europese staalproducenten willen dat hu  markt beter wordt beschermd.